Boze bierbrouwers schuimen al de hele dag van woede over de opgelegde boete vanwege het kunstmatig hooghouden van de prijs. Gesteld dat er inderdaad een kartel was en dat de boete inderdaad betaald moet worden, wat gebeurt er dan met de bierprijs?
Dat weet elke eerstejaars economie: de optimale prijs hangt af van de marginale kosten en de marktmacht. Lump sum kosten zoals boetes hebben daar geen effect op. En aangezien de prijs kunstmatig hoog werd gehouden, zal hij waarschijnlijk naar beneden kunnen. Althans, dat lijkt mij. Maar kijk, ook hier is discussie mogelijk:
Bier wordt waarschijnlijk duurder door de boetes die de Europese Commissie woensdag aan Nederlandse brouwers heeft opgelegd. Dit stelt hoofddocent Leo Kivits van het Erasmus Food Management Instituut. “De boetes moeten wel betaald worden”
Huh?
Zelfs al zouden de bierbrouwers de boete doorbereken in de prijs (en dat doen ze natuurlijk niet), dan zou de prijs amper stijgen. Heineken verkoopt per jaar 111900 miljoen liter bier (bron: jaarverslag Heineken 2006). De boete van Heineken is 219 miljoen euro. Als Heineken de boete in een jaar zou willen “terugverdienen”, dan komt dat uit op 1.9 eurocent/liter. Als je een kratje Heineken (van zeg 10 euro) koopt, dan betaal je 1.25 euro/liter zonder boete en 1.27 euro/liter met boete. De verlaging in prijs als gevolg van het wegvallen van het kartel moet toch wel groter zijn, zou je zeggen.
Geweldig dat iemand eens de cijfers bij dit soort rare beweringen presenteert!
In eerste instantie viel het me nog tegen: 1,9 eurocent per liter is nu ook weer niet verwaarloosbaar, zeker niet op de horeca-inkoopprijs. Maar ik vrees dat er een foutje zit in bovenstaande berekening. 219/111900 = 0,19 eurocent per liter. Dat scheelt toch een slok op een borrel (no pun intended)…