Eurometer

Vanavond belooft seniorenomroep MAX in een “groots live televisie-evenement met bijzondere feiten en hilarische fictie” een antwoord te geven op de vraag “is uw leven écht duurder geworden sinds de euro?”. Het belooft een BNN IQ-test-achtige constructie te worden met bevolkingsgroepen, bekende Nederlanders en sms-ende kijkers:

Speciaal voor dit programma heeft het Nibud de Eurometer ontwikkeld. Als de kijker via sms, per brief of via de website de vragen beantwoordt, krijgt hij een bericht met daarin het lang gezochte antwoord: ben ik rijker of armer geworden door de euro?

Wij zijn bijzonder benieuwd welke methodologie het Nibud hanteert en hopen maar dat dat allemaal goed komt. Iets met consumptiepatronen, zou je denken, waarbij ook rekening wordt gehouden met prijscompensatie en dat soort dingen. Misschien dat hardnekkige misverstanden over extreme euro-inflatie dan eindelijk tot het verleden gaan behoren.

(Overigens dit weekend nog een mooi euro-moment meegemaakt. Iemand vertelde dat iets in het verleden 400 gulden heeft gekost, waarop een meisje vroeg: “Hoeveel euro is dat, mama?”. Zo komt het vanzelf goed met die euro.)