Wisselverlies

De stichting Wisselverlies.nl is officieel van start gegaan. De stichting stelt vast dat de gulden 12% te goedkoop de euro in is gegaan. Daardoor zijn Nederlanders financieel ernstig benadeeld. Op de website wordt voorgerekend dat het verlies voor de gemiddelde burger inmiddels is opgelopen tot een slordige 30% per jaar. Wij willen ons geld terug! De stichting gaat juridische procedures beginnen om het geld voor burgers en bedrijfsleven terug te claimen. Inderdaad, het is dat het bij lange na geen begin april is, want anders had ik het ook niet geloofd. De website is dan ook een bonte verzameling van denkfouten en kromme redeneringen.

Allereerst: stel dat die onderwaardering juist is, dan zou dat qua direkte effecten natuurlijk geen steek uitmaken. Als zowel je inkomsten als je uitgaven met 12% stijgen, dan is het netto effect nul. De truc in de berekeningen is dan ook dat de stichting de officiële inflatiecijfers van het CBS niet geloofd, maar zich baseert op een rellerig bericht  in HP De Tijd in 2003. Dat tijdschrift slaagde er destijds in om een boodschappenlijstje samen te stellen dat tussen 1998 en 2003 49% duurder is geworden. Natuurlijk wordt dat door de stichting als absolute waarheid aangenomen. En als de gulden tegen de juiste koers in de euro was gegaan, dan was de inflatie natuurlijk maar 2% per jaar geweest. Als je daarmee doorrekent, kom je al snel op een verlies van tientallen procenten.

Ook bedrijven hebben grote schade gehad van die te dure euro, weet de stichting. Dat  veel bedrijven juist geprofiteerd hebben door een betere concurrentiepositie vanwege die te lage koers, dat blijft voor het gemak onvermeld.

En dan nog iets. Stel dat de stichting er in zou slagen om voor het ganse Nederlandse volk een schadevergoeding van de overheid los zou krijgen. Wie gaat dat dan betalen? “De overheid natuurlijk!”, hoor ik de stichting al roepen, “want die heeft ons belazerd!”. Allemaal leuk en aardig, maar die overheid, dat zijn wij zelf, en alle “schadevergoeding” die we gaan krijgen zal dus uit onze belastingcenten moeten worden betaald. Vestzak en broekzak, u kent dat wel.

Is er dan helemaal niets waar de stichting goed over nagedacht heeft? Toch wel. Burgers die mee willen doen, kunnen zich voor 25 euro aanmelden, bedrijven voor 75 eur0.  Tel uit je winst. Ineens lijkt het hele verhaal niet langer een goedbedoelde maar domme actie, maar vooral pure volksverlakkerij. En maakt het AD zich voor immer onsterfelijk belachelijk door in een hoofdredactioneel commentaar iedereen op te roepen zich bij de stichting aan te sluiten.

2 gedachten aan “Wisselverlies”

  1. De te dure euro heeft natuurlijk wel invloed gehad op het internationale betalingsverkeer en daar kunnen verliezen zijn opgetreden (maar zoals je zelf al aangeeft ook voordelen).

  2. Precies. Vandaar ook dat ik het had over “direkte effecten”, dwz de direkte omwisseleffecten. Een analyse van die indirekte effecten waar je op doelt vond ik wat te ver gaan, het bericht was al lang genoeg. En bovendien is dat niet echt mijn expertise. Mensen die daar meer verstand van hebben worden hier aangehaald.

    Inmiddels meldt de Telegraaf “Volgens de Stichting Wisselverlies is ons geld 12 procent minder waard dan de officiële instanties ons willen doen geloven”. Tja. Als we kromme redeneringen ook nog eens verkeerd gaan weergeven, dan is het einde helemaal zoek.

Reacties zijn gesloten.