Om onduidelijke redenen mag de Stichting Wisselverlies deze week opnieuw haar nonsens in de pers spuien (zie eerdere post). Een van de trucs die de stichting toepast is om het door haar berekende “koopkrachtverlies” niet per jaar weer te geven, maar cumulatief over de hele periode, maar dan wel weergegeven als percentage van het jaarlijkse inkomen. Het ANP geeft nog een juiste weergave van de claim van de stichting:
De gemiddelde werknemer in Nederland heeft sinds de officiële overstap van de gulden naar de euro begin 1999 een koopkrachtschade geleden van ongeveer 164 procent van het huidige inkomen.
maar de redactie economie (sic) van het Parool trapt er met open ogen in:
De koopkracht van de gemiddelde werknemer in Nederland is sinds de overstap van de gulden naar de euro begin 1999 164 procent gedaald.
Uhm. Dat betekent dus dat iemand die in 1999 nog een inkomen had van 1000 euro per maand, nu de facto per maand 640 euro aan zijn werkgever betaalt!?
Je kunt natuurlijk in een doorwrochte analyse het cijfergegoochel van die stichting de grong in boren, maar als journalisten niet eens opletten wat ze overtypen uit een persbericht, heeft dat weinig zin.
Schande dat de ANP en Parool dit zo klakkeloos brengen, straks gaan mensen het nog geloven.
Precies!