Nierwaarde

De Volkskrant meldt vorige week

Een man in New York eist 1,5 miljoen dollar (1,1 miljoen euro) van zijn ex-vrouw omdat zij tijdens hun huwelijk een nier van hem kreeg. Betaalt ze niet, dan wil hij zijn nier terug. Dat melden Amerikaanse media. De 49-jarige arts stond in 2001 zijn nier af aan zijn zieke vrouw. Vier jaar later besloot zij bij hem weg te gaan. Hij eist 1,5 miljoen dollar omdat dit de marktwaarde van een nier zou zijn.

Wat een afzetter. Man in kwestie is duidelijk geen vaste lezer, anders had hij geweten dat zo’n nier toch zeker niet meer dan 10.000 euro hoeft te kosten.

2 gedachten aan “Nierwaarde”

  1. Hier worden toch een beetje nieuwe nieren met oude nieren vergeleken of liever appels met peren. De prijs van een nieuwe nier is toch wat anders dan het afstaan van die nieuwe nier. De markt voor het afstaan van een nier is heel erg klein en duidelijk omschreven. De vrouw wil de nier houden en zal er veel geld voor over hebben die te behouden. Bij het bieden op een nieuwe nier is er wel degelijk concurrentie. Wat niet wegneemt dat de juridische positie van de eisende man uiterst zwak lijkt: wat kan hij eisen als zijn ex weigert? Dit had hij bij het afstaan moeten regelen.

  2. Tja, inderdaad is hier sprake van een wel erg duidelijk geval van “lock-in”. Maar de man claimt zelf dat dit de marktwaarde zou zijn, dus de prijs voor een nieuwe nier. Terwijl het bedrag dat hij claimt meer weg me toch echt de monopolieprijs lijkt.

Reacties zijn gesloten.