De gelegenheid maakt de dief

Niet dat ik voor het bedreigen van eerlijke burgers ben, maar de krokodillentranen die hier geplengd worden door concertorganisator Mojo en de KNVB zijn wel erg bespottelijk. Beiden geven aan bedreigd te worden door lieden uit de zwarthandelarij als ze pogingen doen om de tussenhandel aan te pakken.

We schreven er al vaker over: er is een makkelijke manier om de zwarte handel compleet stil te leggen en dat is het verhogen van de prijs van de kaartjes. Wie, om welke reden dan ook, de prijs laag houdt creƫert meer vraag dan aanbod en daarmee een zwarte markt. Tussenhandelaren leven van het verschil tussen de marktprijs en de ticketprijs. Wie dat verschil opheft heeft nergens last van.

De klachten over bedreiging kwamen boven tafel bij een kamerdebat over zwarte handel. Strengere wetten tegen die praktijk is wel het laatste dat we nodig hebben.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

5 gedachten aan “De gelegenheid maakt de dief”

  1. Jullie economische analyse klopt helemaal hoor, maar zeker wat betreft voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal is er nog wel een ander aspect dat meespeelt, namelijk het streven om het een beetje toegankelijk voor iedereen te houden. Wanneer de prijs zou worden verhoogd totdat er geen vraagoverschot meer is, blijven bijv. EK- en WK-wedstrijden voorbehouden aan mensen met bovenmodale inkomens en bedrijven (voor zover dat met de huidige prijzen al niet het geval is). Daarnaast lijkt de KNVB me niet uit op winstmaximalisatie, dus die extra winst die men momenteel laat liggen, is het punt niet. Het eerlijkste zou zijn om de kaarten gewoon per loting toe te wijzen.

  2. Tja, Eelco, maar wie wint bij een loting kan die kaarten natuurlijk ook op Marktplaats zetten. Dan gaan ze nog steeds naar de hoogst biedende en wordt feitelijk het prijsverschil verloot. Zie ook hier.

  3. Niet als je de kaarten op naam verkoopt. Het zal zeker extra kosten met zich mee brengen, maar voorkomt wel Marktplaats-verkoop.

  4. Maar waarom? Het is toch niet aan de KNVB om inkomensbeleid te voeren? Wat wordt de volgende stap, het verloten van BMWs omdat mensen met een laag inkomen zich anders niet zo’n auto kunnen veroorloven? (Gaf Thijs dat voorbeeld niet ooit eens? Ik kan het niet terugvinden).

    Overigens schijnt het enorm mee te vallen, die zwarte handel

  5. Maar het is misschien wel aan de KNVB om ervoor te zorgen dat het bezoeken van voetbalwedstrijden toegankelijk blijft voor het ‘volk’. Ik weet niet of je dat inkomensbeleid zou willen noemen.

Reacties zijn gesloten.