Over economie

Zoals iedereen die een weblog over de praktische kanten van de economie bijhoudt, maak ik mij zorgen over het beeld dat veel mensen van de economische wetenschap hebben. Het economische nieuws is niet echt verhelderend voor wie niet ingevoerd is, en er zijn veel economen die tegengestelde dingen beweren.

Zoals gebruikelijk in deze situatie besloot ik lang geleden om hier iets aan te doen, door middel van het publiceren van een toegankelijk boek over de wonderlijke kanten van de economie, voor al die kennissen die hoofdschuddend vertelden dat ze niets van die wetenschap moesten hebben.

En, zoals dat gaat, ligt het manuscript al wel een jaar onaf te wachten op een volgende ronde schrijfwerk waar ik voorlopig helemaal geen tijd voor heb.

Misschien wordt het tijd om het publiek eens bij dit project te betrekken. Voor wie tijd en zin heeft is hier een voorlopige versie van hoofdstuk 1, getiteld Andere mensen. Wees gewaarschuwd, misschien komt er wel nooit een hoofdstuk 2. Maar ook zonder vervolg zou het verhaal nuttig kunnen zijn. Commentaar welkom!

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

2 gedachten aan “Over economie”

  1. Hartstikke leuk Thijs! Mee door gaan. Ik hou helemaal niet van lezen maar heb het in één ruk uitgelezen. Als je dan toch commentaar op prijs stelt dan wil ik wel wat noemen – maar neem in acht dat ik het zelf ook altijd heel makkelijk vind wanneer iemand kritiek heeft op iets wat je hebt gecreëerd. Creëer zelf es wat denk ik dan.

    Anyway, wat bij mij gevoelig ligt is dat je zegt dat Afrika niet groeit vanwege gebrek aan kapitaal. Sommige Afrikaanse landen hebben enorme natuurlijke hulpbronnen. Dit is ook een vorm van kapitaal. In Europa hebben de grenzen zich na jarenlang oorlog voeren rare vormen aangenomen, maar dus wel gezorgd voor een soort optimale mix van “andere mensen”. In Afrika zie je rechte lijnen als grenzen. Je krijgt dus landen met soms 200 (!) verschillende talen en verschillende geloven; islamiten, christenen, voodoo-aanhangers en hara krishna’s moeten het samen zien te redden. Bovendien zijn de machthebbers vaak corrupt, de resource curse is er niet voor niets.

    Dit raakt veel meer aan de andere punten die je bespreekt, namelijk het kunnen delen van kennis en het belang van goeie instituties. Mijn suggestie is dus dat je je (initiële) stellige claim dat Afrika gewoon te weinig kapitaal heeft wat afzwakt en de karakteristieken juist gebruikt om je verhaal te verrijken.

    Maar ik kan me ook voorstellen dat “for sake of exposition” je het verhaal zo laat- of dat je vind ik er simpel naast zit. iig vind ik dat je het boek moet afmaken. Leuk man.

  2. Mooi, een boek!

    Persoonlijk vond ik het begin erg sterk, maar kan ik me voorstellen dat de leeklezer daarna toch het spoor bijster raakt, je gaat dan met behoorlijke zevenmijlslaarzen door de materie heen. Het zou mooi zijn als je de metafoor van het eiland langer vast zou kunnen houden en aan de hand van ook de rest van het hoofdstuk zou kunnen uitleggen.

Reacties zijn gesloten.