Toelichting Politieke Aandelenmarkt

De Politieke Aandelenmarkt (PAM) werkt net als een gewone aandelenmarkt, behalve dan dat er in aandelen van politieke partijen wordt gehandeld in plaats van in aandelen van bedrijven. De prijs van een aandeel weerspiegelt het aantal zetels dat de markt denkt dat die partij gaat halen.

Op onze PAM gaat het om het voorspellen van de uitslag van de verkiezingen van de Tweede Kamer op 9 juni 2010. De waarde van een aandeel weerspiegelt het aantal zetels dat de partij uiteindelijk gaat halen. Haalt het CDA bijvoorbeeld 28 zetels, dan is een aandeel CDA $28 waard. Wie denkt dat het CDA 28 zetels gaat halen terwijl het aandeel nu maar $25 doet, die koopt dus aandelen CDA. Wie denkt dat het CDA 22 zetels gaat halen terwijl het aandeel nu $25 doet, die verkoopt aandelen CDA. Iets soortgelijks geldt voor de andere partijen.

Het is dus vooral niet de bedoeling dat u alleen maar aandelen van uw eigen favoriete partij gaat kopen; het gaat er juist om om zoveel mogelijk (virtueel) geld te verdienen door aandelen te kopen die naar uw mening zijn ondergewaardeerd, en aandelen te verkopen die zijn overgewaardeerd.

Wie mee wil doen stuurt ons (eco@nomie.nl) een mailtje. Binnen no-time bent u dan de eigenaar van 5000 virtuele dollars en kunt u aan de slag!

Politieke aandelenmarkten hebben duidelijke voordelen boven opiniepeilingen. Bij opiniepeilingen beantwoorden deelnemers de vraag op welke partij ze zouden stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Bij politieke aandelenmarkten gaat het om de inschatting die deelnemers maken van de daadwerkelijke uitslag. Bepaalde partijen doen het bijvoorbeeld in de peilingen altijd beter dan bij de verkiezingen. Slimme handelaren op de PAM houden daar alvast rekening mee. Op die manier geeft de PAM vaak een betrouwbaarder inschatting van de uitslag dan opiniepeilingen. Sommige handelaren schatten de kans van een bepaalde partij iets te hoog in, anderen iets te laag. Maar gemiddeld genomen zullen ze het meestal bij het rechte eind hebben.

Het leuke van een PAM is ook dat er direct op nieuwe ontwikkelingen kan worden gereageerd. Op het moment dat een partijleider volledig onderuit gaat tijdens een groot TV debat, zullen de handelaren op de PAM daar meteen op reageren door het aandeel van die partij te verkopen. Door het zwakke optreden zal het verwachte aantal zetels immers afnemen. Bij opiniepeilingen zijn zulke effecten pas veel later te zien.

De PAM draait op het platform van Inkling Markets, een Amerikaanse website waar dergelijke markten makkelijk zijn op te zetten. Het voordeel van Inkling is dat er gewerkt wordt met een ‘market maker’. Concreet betekent dat dat u gewoon aandelen kunt kopen wanneer u dat wilt, en niet hoeft te wachten totdat er een andere handelaar bereid is om die aandelen aan u te verkopen.

Naast de partijenmarkt hebben we ook een coalitiemarkt. De vraag is daar welke coalitie na de verkiezingen ons land gaat regeren. De winnende coalitie is $100 waard, de rest nul. Staat het aandeel CDA/VVD/PVV bijvoorbeeld op $18, dan betekent dat dat de kans dat deze coalitie daadwerkelijk gaat regeren precies 18% is. Immers: met een kans van 18% is het aandeel $100 waard, en anders is het waardeloos. Dat betekent dat de verwachte waarde precies $18 is. Iets soortgelijks geldt voor de premiermarkt.

Recente koersen zijn hier te vinden. Op Z24 doen we regelmatig verslag van de ontwikkelingen op onze markt.

Eén gedachte over “Toelichting Politieke Aandelenmarkt”

  1. hallo,

    ik vind het ook leuk om mee te doen. heb vorige twee verkiezingen met de volkskrant (Pam) mee gedaan.

    met vreindelijke groet,

    Aike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.