Knoflook

De Europese belastingbetaler is voor €60 miljoen gedupeerd doordat Chinese knoflook illegaal het continent binnenkomt. De Chinezen worden namelijk geacht een invoerheffing te betalen over hun knoflook, maar omzeilen die op slinkse wijze. Zo wordt Europa overspoeld met Chineze knoflook en is de belastingbetaler de dupe.

Berichten om bij te huilen, want dit is natuurlijk de wereld op zijn kop. Chinezen krijgen het voor elkaar om zó goedkoop te produceren dat je een Chinese knoflook helemaal hiernaartoe kunt vervoeren terwijl hij nog steeds goedkoper is dan de Europese variant. Een reden voor blijdschap, want met die goedkopere knoflook bespaart de Europese belastingbetaler in de supermarkt.

Maar dat is buiten Brussel gerekend: door een invoerheffing is de prijs van de Chinese knoflook opgedreven totdat hij gelijk is aan een knoflook, geproduceerd door een Europeaan. De inkomsten uit die heffing betaalt de consument dus zelf, via zijn kruidenbudget. Iets dergelijks doet Brussel ook met Chinese schoenen, en af en toe bh‘s. Dat is het verstoren van de handel en rekening die de Europese belastingbetaler daarvoor moet ophoesten loopt in de miljarden. Het zou netjes zijn dat ook te vermelden, iedere keer als dit soort berichten de krant haalt.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.