Vertaalprijsafspraken

Altijd weer komisch om te zien met welke argumenten beroepsgroepen aan komen zetten om het in de lucht houden van een kartel te rechtvaardigen. Vandaag de Vereniging van Letterkundigen die op aandrang van de NMa haar adviestarieven voor vertalers en auteurs toch maar laat varen. “De NMa beschouwt het literaire boek als een puur economisch product, maar dat is het niet”, sputtert de voorzitter. Daarmee lijkt ze te bedoelen dat de kwaliteit van het geleverde werk ook van belang is, maar daarin is deze branche bepaald niet uniek. Of deze: “Schrijvers en vertalers werken al ver onder de marktprijs”. Hoe ze die marktprijs dan definieert, blijft onduidelijk.

Maar verreweg de leukste is deze: “Het loslaten van de tarieven betekent uren van individuele onderhandelingen. Daar is niemand bij gebaat.” Precies. Dat is ook de reden dat ik altijd naar winkels ga die aangesloten zijn bij een kartel. Bij winkels die wel concurreren zit je alleen maar uren te onderhandelen over de prijs.

4 gedachten over “Vertaalprijsafspraken”

  1. Ik haak hier even bij aan met dit bericht over de BTW op boeken. Het is eigenlijk geen aparte post waard, en qua thematiek kan het. De boeken zouden van 6% BTW naar het tarief van 19% moeten. Hoeveel scheelt dat op een boek van €20?

    Mensen die geen boeken meer kunnen betalen, kunnen volgens Atsma gebruik maken van bibliotheken. ‘Op een boek van 20 euro scheelt het 1 tot 2 euro.’ Maar volgens de KVB wordt een boek van 20 euro bij een 13 procent hogere btw 2,60 euro duurder.

    Hilarisch, niet? En het staat zonder verder commentaar in de krant.

    Vooruit dan maar: 20 gedeeld door 1,06 maal 1,19 = 22,45.

  2. Bovendien: als de BTW wordt verhoogd, mag je verwachten dat de boekverkopers een gedeelte van die prijsverhoging opvangen door de prijs-voor-belasting te verlagen. Die 1 tot 2 euro van Atsma is dan niet eens zo gek.

  3. Volgens mij is er op het moment nog een vaste verkoopprijs voor boeken, waardoor er praktisch niet geconcurreerd mag worden. Bol.com is hier nog eens voor op zn vingers getikt. Dus in het geval van een verhoging van de BTW zal de klant dit volledig moeten betalen.

  4. Remco heeft gelijk. Er is een vaste boekenprijs. De mate van doorberekening van een BTW-verhoging zal dus afhangen van hoe die vaste prijs zal worden vastgesteld. Is het een monopolieprijs, dan zal waarschijnlijk de aanbieder een deel van de stijging op zich nemen. Bij volledige mededinging is prijs gelijk aan marginale kosten, en worden kostenverhogingen dus volledig doorberekend. Maar daarvan is hier zeker geen sprake. Waarschijnlijk wordt die vaste boekenprijs op bureaucratische wijze bepaald, en wordt een BTW-verhoging gewoon volledig doorberekend.

Reacties zijn gesloten.