Diksap

Het is natuurlijk vreselijk, die flessen siroop waar mogelijk glassplinters in terecht zijn gekomen. Maar de website met de teruggeroepen producten (mirror) biedt wel een unieke blik in de wereld van het huismerk. Kijk toch eens onder welke namen dezelfde flessen oplossiroop allemaal verkocht worden: ik tel er 23, en als de glasscherven enige indicatie zijn komen ze allemaal uit dezelfde ketel.

Het is een ongebruikelijk kijkje achter de schermen bij de grote poppenkast van de voedselmarketing, waar Tim Harford onlangs nog een column aan wijdde. Vrijwel altijd gaat achter een woud van merken en varianten slechts een klein aantal producten schuil. De marketing is bedoeld om ervoor te zorgen dat klanten die meer willen betalen niet per ongeluk de goedkope versie aanschaffen.

Is de consument hiermee gediend? Wellicht, als de aanschaf van een duurder product leidt tot een groter gevoel van tevredenheid. Maar één conclusie kunnen we wel trekken: blijf nooit bij een supermarkt vanwege het uitstekende huismerk.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

2 gedachten over “Diksap”

  1. Beste Thijs, Ik vind je verhaal heel erg leuk om te lezen. Maar een kleine opmerking heb je er misschien al aan gedacht dat het product niet hetzelfde is maar de afvuller wel?

    met vriendelijke groet

    Anke

  2. Tja, je hebt gelijk dat bovenstaand geen hard bewijs is dat in elk merk fles hetzelfde goedje zit. Maar het is ook niet inconsistent met die hypothese, en verdacht is het in ieder geval. Misschien is het tijd voor een smaaktest.

Reacties zijn gesloten.