Hold up

Het hold-up probleem is de inefficiënte situatie tussen twee partijen waarbij er een mogelijkheid tot samenwerking bestaat die niet gebruikt wordt, omdat de ene partij voor de samenwerking een specifieke investering zou moeten doen. Maar ze weet dat als ze die investering eenmaal gedaan heeft, de andere partij een grotere onderhandelingsmacht heeft en dus meer van de winst zal eisen.

Een gouwe-ouwe, zogezegd, dit probleem. Je zou dus denken dat de filmmaatschappij Warner Bros. hier rekening mee houdt, als ze investeren in de specifieke bekendheid van jonge sterren. Toch?

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

4 gedachten aan “Hold up”

  1. Goed punt! Vantevoren was vrij duidelijk dat er zeven films zouden gaan komen, dus is het vrij onduidelijk waarom de toen nog volstrekt onbekende actrice in kwestie niet meteen voor al die zeven films is vastgelegd…

  2. Gelukkig is de maatschappij volgens het bericht “extremely confident” dat het toch nog goed komt, dus wellicht is er inderdaad een (oud) contract. Toch opmerkelijk dat er kennelijk nog over onderdelen onderhandeld moet worden.

  3. Nou, is het wel zo dat alle zeven delen bij voorbaat al verfilmd zouden worden? Als deel 1 flopt dan haakt Warner echt wel af lijkt me. Bovendien zat je destijds met minderjarigen. Maakt arbeidsoverleg al lastiger.

  4. Maar ook daar had in het vantevoren op te stellen contract gemakkelijk rekening mee gehouden kunnen worden: wij leggen dit meisje nu vast voor een bedrag x per film voor het aantal Harry Potter films dat wij besluiten te gaan maken.

Reacties zijn gesloten.