Koopzondag

D66-leider Pechtold voert vandaag actie voor het behoud van de koopzondag. Op zich zijn daar goede argumenten voor, maar de volgende klinkt toch wat curieus:

Ook zouden de huren van winkeliers hoger liggen omdat ze op zondag open mogen blijven. Als hun winkels op zondag nu dicht moeten, kunnen ze hun huren niet meer betalen, stelt D66.

Verdere uitleg lijkt me overbodig. Nou, vooruit dan, speciaal voor D66: Als huren hoog zijn omdat winkels op zondag open mogen, dan gaan die huren dus weer naar beneden als de winkels op zondag dicht moeten.

2 gedachten over “Koopzondag”

  1. Zijn de huren echt omhoog gegaan dankzij koopzondag? Ik dacht dat er onderzoek was die uitwees dat het effect van de ruimere openingstijden op de totale omzet te verwaarlozen is. Aangezien ruimere openingstijden wel de (variabele) kosten van de winkelier verhogen, zou dit moeten leiden tot een winstverlaging. Dan zouden de huurprijzen als gevolg van ruimere openingstijden eerder lager zijn geworden.

  2. Ik heb geen idee. Maar dit was wat het nieuwsbericht claimde, en de daarin geschetste logica vond ik al voldoende absurd.

    Sowieso is het natuurlijk wat vreemd om te verwachten dat winkeliers straks de huur niet meer kunnen betalen. Alsof we dan complete binnensteden krijgen die leeg staan.

Reacties zijn gesloten.