Vrijmarkt

Het zal in uw dorp niet anders zijn, hier liep de vrijmarkt vandaag als een dolle. De omzet zal dit jaar uitkomen op €261 mln, zo blijkt uit een onderzoek. Niet erg betrouwbaar overigens, gebaseerd op verwachte verkopen en dus waarschijnlijk een overschatting. Waarom weten we het niet precies? Omdat er geen BTW geheven wordt, en dat is meteen de reden dat het zo goed loopt.

Ik moest, vanachter mijn stalletje oude kinderkleding, denken aan een opmerking van Cheney in de afgelopen campagne. Hij vond dat het met de economie in Amerika prima ging, maar dat de statistieken niet deugden. Die misten immers de Amerikaanse variant van de vrijmarkt, Ebay. Hier in Nederland gaat de 261 miljoen ook niet in het BBP, omdat de verhandelde goederen al eerder als finale levering geteld zijn. Toch is de markt welvaartverhogend, omdat bij elke vrijwillige ruil beide partijen beter af zijn. Wat nog meer mooi is aan dit instituut:

  • Het lost een coördinatieprobleem op. Omdat iedereen op 30 april zijn spulletjes verhandelt is er ook een groot kopend publiek op de been. Daar gaat het bij dat andere Amerikaanse instituut, de garage sale, nog wel eens mis.
  • Het is hét jaarlijkse moment waarop alle slecht verhandelbare goederen even liquide worden. Hoewel dat tegenwoordig, met Marktplaats, ook in de rest van het jaar wel meevalt.
  • Mijn favoriet: lokatie-externaliteiten. Zoals bij geen andere markt is iedere verkoper hier een koper. Geregeld verlaten verkopers hun spulletjes om bij de buurman wat aan te schaffen. Dus heeft het veel zin om met z’n allen bij elkaar te gaan zitten.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.