Lijkenoverschot

De academisch ziekenhuizen hebben te kampen met een overschot aan ter beschikking gestelde lichamen, zo meldt het AD:

De universiteitsziekenhuizen kunnen de hoeveelheid beschikbaar gestelde lichamen niet meer aan. De koelcellen zitten nagenoeg vol. Als gevolg hiervan hebben het AMC in Amsterdam en het UMC Utrecht besloten geen nieuwe aanvragen te accepteren.

De oplossing ligt nogal voor de hand. Als het aanbod groter is dan de vraag, dan moet de prijs naar beneden. Laat burgers in het vervolg dus betalen voor het ter beschikking stellen van hun lichaam, en ook deze markt komt weer in evenwicht. Meteen een leuke extra inkomstenbron voor de academisch ziekenhuizen, die dientengevolge weer met minder overheidssteun toe kunnen.

4 gedachten over “Lijkenoverschot”

  1. Ik denk dat de elasticiteit van de vraag zo hoog is dat een prijs stellen voor het ter beschikking stellen van je lichaam als gevolg heeft dat niemand dat meer wil.

  2. Remco,

    Je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Een soortgelijk effect is aangetoond bij bloeddonoren: op het moment dat donoren in Zwitserland betaald werden voor het geven van bloed, daalden de donaties.

    Maar in het geval van lijken is sprake van het betalen in plaats van betaald worden, dus misschien is er nog hoop. Zeker als, zoals gesuggereerd wordt, die toename in aanbod vooral verklaard kan worden door een toename in kosten van begrafenissen.

Reacties zijn gesloten.