Eurovisie

Vanavond is de halve finale van het Eurovisie Songfestival. In een veld van 28 deelnemers start Nederland als tiende. Dat is slecht nieuws. Belangwekkend onderzoek van onder meer ondergetekende (pdf hier) laat zien dat iemand die later optreedt veel beter scoort in de einduitslag, en dat dat effect nog veel sterker is bij televoting, zoals ook vanavond het geval is. Voeg daarbij dat buurlanden in hoge mate op elkaar stemmen (bijvoorbeeld gedocumenteerd hier en hier) en Edsilia Rombley is bij voorbaat vrijwel kansloos. Wij moeten hopen op een outlier.

8 gedachten aan “Eurovisie”

  1. De Finse krant Ilta-Sanomat heeft alle liedjes beoordeeld en Nederland en 5 andere landen hebben het predicaat fantastisch. Maar ja, het blijven Finnen dus erg veel waarde zou ik niet hechten aan hun oordeel.

    Wat ook van belang is dit jaar is dat de opkomst niet geheel per loting is bepaald. De eerste 5 landen mochten hun opkomstplaats zelf kiezen: erg verrassend is het niet dat de laatste 4 landen en nr 21 deze eigen keuzes zijn.

  2. Edsilia rocks DuDe! Flikker op met jou uitgleiers, dat hebben we niet nodig man. Hoe kan je kwaliteit nou goed meten man of zenuwen

  3. waarom kijk je niet naar het aantal inwoners engeland is huge man

  4. Piel: dank voor deze waardevolle bijdragen. Kwaliteit hoeven we niet te meten, en zenuwen al helemaal niet. Dat zit allemaal in de storingsterm, en zolang zenuwen en kwaliteit niet gecorreleerd is met de volgorde van opkomst, zal dat de resultaten niet beinvloeden. Ons artikel verklaart slechts het verleden en geeft het gemiddelde verband tussen opkomst, land, en uitslag. Dat verband is zeker niet perfect, dus kan zelfs Finland een keer per ongeluk winnen. Engeland is inderdaad vrij groot, maar aangezien we een Engeland-dummy gebruiken wordt daar al rekening mee gehouden.

  5. Marco, heeft Piel een onvoldoende van je gekregen voor Maths IIb, of heb je iets anders misdaan?!

Reacties zijn gesloten.