Nog meer gratis economie

Gratis onderwijs in de economische wetenschap: het kon al, maar de mogelijkheden breiden zich uit. De boekenhandelaar hier op de hoek biedt nu ook downloads van economieboeken die niks kosten, maar waar de interessante algebra wordt onderbroken door advertenties.

Het RTL4-model voor het hoger onderwijs, zeg maar. Is het wat? Het aanbod is niet slecht: er is onder meer een drietal monografieën en een heus Nederlandstalig macroboek, allemaal geschreven door UvA UD Koen Vermeylen. De kwaliteit daarvan is prima. Maar wie gaat het lezen?

En daar komen we op een pijnlijk punt. De distributie gaat pas goed lopen als docenten deze boeken gaan voorschrijven. Dat zal voorlopig niet gebeuren, al is het alleen maar omdat beslissingen over boeken erg traag verlopen. Het meeste aanbod is daarom van het type naslagwerk, maar daarin is sinds jaar en dag voldoende online, gratis, aanbod. Die extra verhandeling over het stochastische groeimodel met advertenties komt bovenop een grote stapel zonder advertenties die docenten over de hele wereld al jaren geleden online gezet hebben.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

Eén gedachte over “Nog meer gratis economie”

  1. De aanduiding “gratis studieboeken” is inderdaad nogal schromelijk overdreven. Het ‘boek’ over overlapping generations bijvoorbeeld, blijkt te bestaan uit een notitie die, na aftrek van advertenties en voorpagina en dat soort dingen, uit precies 12 pagina’s bestaat.

Reacties zijn gesloten.