De zwakke dollar

Voor €0,71 heeft u een dollar, tegenwoordig. Wat betekent dat?

 1. Is dit een historische grens? Tien dagen geleden werd een voorlopig dieptepunt bereikt op €1 = $1,4273. Dat is een verlies van 11 dollarcent sinds begin dit jaar en eigenlijk gaat dat al zo sinds Sinterklaas 2002, toen een dollar nog 1 op 1 voor een euro kon worden geruild. Misschien is het goed om, voor één keer, terug te gaan naar guldens. De dollarkoers is nu fl.1,54 en zo laag was hij in 1995 ook. (link) Over de bijna 9 jaar dat we de euro hebben is de dollarkoers eerst omhoog (1.17 -> 0.84) gegaan en vanaf juli 2001 omlaag. (link) Er zijn mensen die 1,40 een “psychologische grens” noemen, maar dat kun je van 1,50 en 1,60 ook wel zeggen.
 2. Wat gaan wij er van merken in onze portemonnee? Dingen die door Amerikanen gemaakt worden, die worden goedkoper. Voor veel artikelen wordt de prijs niet dagelijks aangepast (meestal wordt de koers al eerder door de handel bepaald) maar op termijn werkt het wel door. Ik zeg “door Amerikanen gemaakt” omdat veel Amerikaanse producten (sportschoenen, MP3 spelers) eigenlijk in Azië gemaakt worden. Wat vooral goedkoper wordt zijn vakanties in de VS en zogenaamde “verhandelbare diensten” zoals bijvoorbeeld internethosting.
  Voor de Nederlandse consumenten is het dus uitverkoop. Het nadeel van een dalende dollar is dat onze producten duurder worden in de VS. Bijvoorbeeld, een vliegtuig van Airbus wordt nu duurder ten opzichte van een Boeing en dat kost klanten en leidt hier tot banenverlies.
 3. Is het slecht voor Nederlandse bedrijven in Amerika? (en is dat dan slecht voor de consument?) Ja: Nederlandse bezittingen in de VS worden op deze manier minder waard, en Nederlandse bedrijven die aan de VS verkopen krijgen het moeilijker. De consument merkt dit via een omweg, namelijk doordat zijn investeringen in de VS erop achteruitgaan. Dat raakt meer mensen dan je zou denken, want iedereen investeert via pensioenfondsen en soms via een beleggingshypotheek. Het is niet zo dat multinationals een slecht resultaat in Amerika hier proberen te compenseren.
 4. Gaan de prijzen van grondstoffen die in dollars worden verhandeld nu ook omlaag? Oftewel: hoe zit het met de benzineprijs. Helaas gaat die niet 1-op-1 mee omlaag, maar een zwakkere dollar is in dit geval zeker niet slecht. De Amerikanen moeten nu meer betalen voor olie en gebruiken daardoor (hopelijk) minder. Minder vraag naar olie leidt tot een lagere prijs dan we anders gezien zouden hebben. Maar wat er in absoluut niveau gebeurt hangt van veel meer zaken af.

Morgenochtend, 11:30, Radio 1. Doe ik iets vreselijk fout, dan graag voor die tijd in het commentaar!. Te laat, hier is de MP3 (6.7Mb).

Overigens, dit is een aardig stukje geschiedenis om de huidige situatie in perspectief te zien.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

4 gedachten aan “De zwakke dollar”

 1. Bij puntje 2, niet alleen producten uit de VS worden goedkoper, ook producten uit landen die hun munt vast zetten aan de dollar, zoals Hong Kong (waar ik nu zit). Vakanties in deze landen worden dus ook goedkoper. Vandaag 800 Hong Kong Dollar pinnen kan goedkoper zijn dan morgen het zelfde bedrag pinnen.

 2. Dat van die olieprijs, daar geloof ik niet zo in. Voor de Amerikanen zal olie nu net een tikje duurder zijn, maar voor de rest van de wereld net een tikje goedkoper. Ik kan me niet voorstellen dat dat netto iets uit zal maken. Bovendien vermoed ik dat de vraag naar olie vrij traag reageert op de prijs.

  Remco heeft een goed punt. Ook de Chinese Yuan zit redelijk vast aan de dollar, wat betekent dat Chinese produkten recent nog goedkoper zijn geworden (link), dus nog meer import uit China.

  Tenslotte: iedereen zit wel altijd te klagen dat die dollar of te hoog, of te laag is, maar wie er voor zorgt dat hij z’n geld verdient bij een sterke dollar en het uitgeeft bij een zwakke dollar, die is uiteindelijk beter af dan wanneer de munt stabiel zou zijn. Toch?

 3. “Nederlandse bezittingen in de VS worden op deze manier minder waard.” In zoverre: dat klopt als we we een gegeven waarde omzetten van dollars in euro’s, maar tegelijkertijd zullen die bedrijven het ook beter doen (dus een hogere waarde in dollars hebben) juist omdat de dollar zo zwak is (als ze een beetje exporteren tenminste).

  Wie verstandig belegt, heeft zijn bezittingen een beetje gespreid en is dus redelijk immuun voor wisselkoersbewegingen. Maar goed: pensioenfondsen zitten natuurlijk relatief zwaar in de Nederlandse beurs.

 4. Dank beiden. Ik neem het punt van de gekoppelde munten zeker mee, de Chinezen lijken me inderdaad de belangrijkste handelspartner met een dollar-gekoppelde munt.

  Voor de olieprijs: ik had het inderdaad over dat “voor de rest van de wereld een tikje goedkoper”. Traag of niet, op lange termijn zal dat effect er wel zijn.

  Met een fluctuerende munt kun je meer geld verdienen maar ook meer verliezen. Ik denk wel dat stabiele koersen beter zijn, voor de representatieve consument.

  Een Amerikaans bedrijf dat een vaste stroom dollars genereert wordt volgens mij gewoon minder waard. Als er weer geëxporteerd wordt geldt dat natuurlijk minder, maar waarom zou je als Nederlands bedrijf zo’n Amerikaans bedrijf kopen?

  Ik bedacht mij nog dat hoe minder homogeen het goed, hoe kleiner de exchange rate pass-through. Veel merkartikelen hebben een vaste euro-prijs. Voor die artikelen wordt parallel-import weer aantrekkelijker.

Reacties zijn gesloten.