Keuzestress in de psychologie

Eén van de onderwerpen die op deze site regelmatig terugkomen is keuzestress. Economen vinden keuzes fijn maar de consument, die meer moet nadenken als de keuzevrijheid toeneemt, wordt slechts moe van extra keuzes. Dat zal best, betoogde ik eerder, maar er is ook iets moois: wie een keuze kan maken heeft macht over de producent. Die zal het daarom de klant zo goed mogelijk naar de zin maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaand taalgebruik (en de openingstijden!) van een service waarbij de consument géén keuze heeft:

DSC01460

Maar er is meer aan de hand, bleek mij vandaag. Hoe meer opties, hoe meer je niet kiest als je een keuze doet. En hoe groter vervolgens de spijt over alle gemiste mogelijkheden.

Dit inzicht, en nog vele anderen, in dit leuke praatje van psycholoog Barry Schwartz (20 minuten, Engels) in het kader van de TED conferentie over het effect van teveel keuze. Uiteraard wordt mijn punt over macht niet genoemd maar goed, daar moeten ze nog maar eens een econoom voor uitnodigen.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.