Depressie

Sommige media lijken er genoegen in te scheppen om de economie de put in te praten, of op z’n minst te suggereren dat het Allemaal Heel Erg Is.

Neem nu de Volkskrant. Anders dan je zou verwachten is in Nederland de werkloosheid nog niet eens gestegen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de VS. De Volkskrant weet aan de laatste cijfers toch nog een negatief-klinkende draai aan te geven: “Daling werkloosheid ten einde“.

Dan bedrijfsfaillissementen. Die blijken inderdaad te zijn gestegen. De stijging van 34% is zelfs de hoogste van Europa. “Nederland Europees koploper faillissementen” juicht de krant. Natuurlijk is dat niet waar. Als het aantal faillissementen in Nederland vorig jaar erg laag is geweest, dan zegt het niet zo heel veel dat dit jaar de relatieve toename in Nederland het sterkst is.

De huizenprijzen dan. Ook daar is er weinig aan de hand. Een daling is niet of nauwelijks waarneembaar, en prijzen zouden volgend jaar zelfs nog met 1% stijgen. Maar gelukkig heeft de Volkskrant een makelaar gevonden die er heel anders over denkt en gaarne bereid is paniek te zaaien: “Huizenprijs is al met een kwart omlaag“.

Je zou er spontaan een depressie van krijgen.

3 gedachten aan “Depressie”

 1. Ik ben het met de strekking van je verhaal eens, maar de werkloosheid loopt inmiddels in Nederland wel licht op(indien voor seizoensinvloeden gecorrigeerd):

  http://www.nu.nl/economie/1848592/werkloosheid-loopt-licht-op.html

  Gisteren zag ik wel een bericht (ik weet niet meer in welk programma) waaruit bleek dat de werkloosheidseffecten erg scheef over Nederland zijn verdeeld. Met name de perifere provincies Friesland, Zeeland en Limburg vangen de klappen op, terwijl in Utrecht de werkloosheid nog daalde.

 2. Vooral die faillissementen zijn mooi! De cijfers komen van Euler Hermes (verzekeringen). Ze hebben elk jaar een Insolvency Outlook waarin ze faillissementen per land bekijken. Helaas kijken ze niet naar hun cijfers maar krijgen ze die rechtstreeks van de nationale statistische bureaus.

  Marco’s bezwaar geldt helaas niet als je naar de cijfers kijkt (2006, laatste outlook is van 2007). Van de 746.365 bedrijven in Nederland zijn 5941 failliet gegaan. 0.8%, vrij hoog internationaal gezien.

  Dat we deze cijfers met een korreltje zout moeten nemen blijkt uit de Spaanse data. Van de 3.336.657 bedrijven zijn 853 failliet gegaan, 0.0%……

 3. Ik vermoed inderdaad sowieso dat die faillissementscijfers internationaal vrij lastig te vergelijken zijn.

Reacties zijn gesloten.