Goudzoekers

Vanaf vanavond 19:25 op Nederland 2 bij de VPRO: de tiendelige serie Goudzoekers. De website belooft dat

Goudzoekers is er voor iedereen die wil snappen waarom economische principes zijn leven beïnvloeden. Met de actualiteit als leidraad gaat Goudzoekers in op de échte economie: de economie van alledag.

Klinkt goed. Het is lastig te beoordelen of het ook iets is. De leader op de website schept weinig duidelijkheid. We gaan gewoon kijken.

4 gedachten aan “Goudzoekers”

  1. Het zal wel aan het feit liggen dat ik teveel academische papers lees maar kunnen deze 3 presentatoren niet gewoon tegen de camera vertellen wat nu de conclusie van dit alles is? Al die beelden, feiten, meningen. Wat hebben we nu geleerd? Daarna mogen ze naar het café voor een sfeerbeeld.

    (Overigens, 25 minuten / 3 presentatoren = 8’20 de man. Dat kan wel wat productiever, mensen.)

  2. Wat een aanfluiting. Geen enkele structuur. Het wordt nooit duidelijk wat er nu precies wordt verstaan onder een “bonus”, alles wordt op een hoop gegooid. Een en ander heeft een uitermate hoog straatinterviewgehalte. Anders dan beloofd heb ik heb geen enkel economisch inzicht langs zien komen.

  3. A propos: wie de waarheid over bonussen wil weten kan beter in sectie I.8 van Buiter’s Den Uyl lezing [pdf] kijken.

    What matters for financial stability is whether the remuneration structure provides the correct incentives and signals for risk taking. It did not. What can be done? Knee-jerk proposals like banning bonuses or limiting them to a given share of the total compensation package make no sense. Bonuses are performance-related pay. Performance-related pay will in general be a necessary component of an efficient employment contract. The problem has been that bonuses were related to the wrong performance indicators.

    Responsibility for addressing this lies first and foremost with the shareholders and the board of directors. This is primarily a governance problem. They should try to find ways to link remuneration to longer-term profitability.

Reacties zijn gesloten.