Mobiel bellen met Skype

Wie mobiel belt betaalt per minuut. De prijs per minuut is veel hoger dan de marginale kosten die de operator daarvoor maakt: die zullen niet veel hoger dan nul liggen. In feite betaalt de beller stukje bij beetje de (vaste) kosten van de aanleg van het netwerk terug.

Dat gaat mis als de beller gebruik gaat maken van Skype, de gratis internet-beldienst. Wie een onbeperkte databundel heeft (€10,- per maand) kan dan kosteloos bellen met zo’n beetje de hele wereld. Dat mag dus niet van de meeste operators, zoals in de VS en in Duitsland. Lobbygroepen willen dat verbod nu van tafel.

Economisch gezien is dit een bekend probleem: een ondernemer moet een forse investering doen en kan die stukje bij beetje terugverdienen als hij het monopolie erover mag houden, maar de techniek laat dat niet toe. Het speelt onder meer bij schrijvers, musici, uitvinders, programmeurs. De oplossing is meestal om dat monopolie juridisch af te dwingen en zo de ondernemer te prikkelen te investeren. Achteraf lijkt het dan optimaal om het monopolie tóch niet af te dwingen, maar daarmee ontmoedig je de volgende investering weer.

In dit geval is het dus onverstandig telecombedrijven te dwingen om hun monopolie op het bellen op te geven. Het zou op korte termijn goed zijn voor consumenten (en slecht voor de aandeelhouders van de bedrijven) maar op lange termijn investeringen verminderen. Er is bovendien al een mechanisme dat ervoor moet zorgen dat het aanbod van mobiele belbedrijven competitief blijft: de concurrentie tussen de vier Nederlandse operators.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

3 gedachten aan “Mobiel bellen met Skype”

  1. Je noemt de analogie met uitvinders. De monopolies die middels patenten worden gecreëerd verlopen echter na enige tijd, tenzij de monopolist middels uitvindingen nieuwe patenten genereert. Nordhaus ontwikkelde al in 1969 een aardig model over ‘optimal patent length’, in z’n boek “Invention, Growth and Welfare”. Een eeuwigdurend monopolie voor een operator zou zeker geen goede zaak zijn, over de situatie met een zeer beperkt aantal aanbieders durf ik geen uitspraak te doen…

  2. Zou het niet efficienter zijn als de kosten van een databundel omhoog gaan als dat hetgeen is waar vraag naar is? Je argument over lange termijn investeringen is denk ik heel geldig, maar op deze manier wordt dataverkeer gesubsidieerd door de beltarieven die gedwongen afgenomen moeten worden.

  3. Zou het niet efficienter zijn als de kosten van een databundel omhoog gaan als dat hetgeen is waar vraag naar is? Je argument over lange termijn investeringen is denk ik heel geldig, maar op deze manier wordt dataverkeer gesubsidieerd door de beltarieven die gedwongen afgenomen moeten worden.

Reacties zijn gesloten.