LETS (2): de Gelre

Een van de grotere lokale handelssystemen in Nederland, en ook vertegenwoordigd bij Alles Draait Om Geld vorige week, is de Gelre, een systeem dat draait in Gelderland. Uit de website van de club blijkt dat ze er een nogal, eh, onconventionele economische visie op nahouden:

De Euro is schaars en met name landelijke en kleinsteedse gebieden zijn onderhevig aan die schaarste. […] Veel perifere gebieden zijn niet arm omdat ze ‘niet concurrerend’ zijn, maar omdat er onvoldoende geld regionaal circuleert om de onderlinge handel mee te financieren.

En de oplossing van dat probleem is, uiteraard, de Gelre. Lees vooral ook de rest van deze pagina, zeer de moeite waard.

Het is goed dat er rente is, zou je denken. Vooral voor de armen. Zo kunnen ze zich dingen permitteren die anders alleen voor de rijken waren weggelegd. Was er geen rente, dan zou niemand nog geld uitlenen, en moet je dus alles eerst bij elkaar sparen voordat het aan kan schaffen. Bij de Gelre denken ze daar duidelijk anders over:

Rentevrij geld bevordert duurzaamheid en vermindert de drang naar onderlinge wedijver, omdat geld makkelijker beschikbaar komt. Het is een antwoord op het roverskapitalisme dat we hand over hand toe zien nemen.

Inderdaad, bij de Gelre hanteert men geen rente, en het streven is om op termijn zelfs te komen tot zelfs een rentevrije hypotheek. Als die er komt, sta ik voor in de rij om er eentje af te sluiten. Aflossingsvrij, uiteraard. Zo’n rente van nul kan natuurlijk alleen maar als er gewoon Gelres worden bijgedrukt als iemand een lening wil. Dat heeft weer als gevolg dat de Gelre-inflatie binnen de kortste keren gierend uit de hand gaat lopen als het systeem echt een succes wordt. Zimbabwaanse toestanden, qua inflatie dan. Als het vertrouwen daardoor verdwijnt, zakt het hele zaakje als een verkapt pyramidesysteem in elkaar en zit iedereen met waardeloze Gelres.

Eigenlijk zijn die LETS dus heel gevaarlijk. Het zou verboden moeten worden.