Bank run

Een garantie op banktegoeden neemt de prikkel weg om snel je geld op te halen als je bank over de kop dreigt te gaan. Dat maakt het ook weer minder waarschijnlijk dat de bank daadwerkelijk kopje onder gaat. Eén en ander werkt natuurlijk alleen als mensen weten dat het garantiesysteem bestaat.

Na de perikelen rond Icesave zou je zeggen dat Nederlanders wel weten dat er zo’n systeem is. Maar ze weten nu ook beter dan ooit te voren dat een bank daadwerkelijk om kan vallen en dat klanten daarna drie maanden hun geld kwijt zijn.

Dus. Het bericht dat spaarders massaal opnemen bij DSB bank zou aan de ene kant niet moeten leiden tot een bank run, een verder massaal opnemen omdat men bang is het geld te verliezen. Aan de andere kant garandeert degene die zijn geld opneemt zichzelf een liquide tegoed, terwijl de rest maar af moet wachten. We volgen het nieuws… (1. bank: Geen opnames, het zijn hackers) (2. VVD bang voor bank run) (3. Eén procent van de tegoeden opgenomen.) (4. Momenteel bedraagt de wachttijd voor toegang tot het onderdeel Internetbankieren meer dan 15 minuten.) (5. ‘Voortbestaan DSB onzeker’.) (6. Bank onder curatele). Post-mortem: 1/6 van het spaargeld is uiteindelijk opgenomen.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

10 gedachten aan “Bank run”

 1. Waarom wordt zo’n Weekers niet gecorrigeerd? Een bank hoeft helemaal niet failliet te gaan bij een bank run. Dat is alleen zo als de bank niet solvabel is. En in dat geval had DNB al lang moeten ingrijpen..
  En “de schade voor rekening van de belastingbetaler.”, watwat?? Niks daarvan, alleen als de overheid zo gek is om de rekening op te pakken.

 2. Een bank kan failliet gaan bij een bankrun, als de bank daardoor gedwongen wordt zijn activa (leningen, hypotheken) tegen een (veel) lagere waarde dan de reëele waarde te verkopen. In dat geval is de rekening voor de andere banken (depositogarantie stelsel), en niet inderdaad niet (direct) voor de belastingbetaler.

  Maar waarom wordt zo’n Lakeman niet gecorrigeerd? De kans dat je als gedupeerde geld terug krijgt wordt niet groter in een faillissement…

 3. Hoeveel verdient Pieter Lakeman aan zijn onverantwoordelijke uitspraak? Welke bank zit achter deze hetze. Wie moet er beter van worden? In ieder geval niet de in paniek gebracht spaarders.

 4. Hoeveel verdient Pieter Lakeman aan zijn opruiend statement? Welke integere(!!!) bank heeft hem zover gekregen en wil uiteindelijk van een DSB-debacle profiteren? Paniek zaaien onder DSB-spaarders om zo het failliet van de bank te bewerkstelligen is gegeven de situatie in hoge mate onverantwoordelijk. Ik dacht dat een hypotheek toch iets anders is dan een spaarrekening. De uitlatingen van Lakeman strekken pleiten niet voor zijn intelligentie.

 5. Volkskrant:

  De ‘echte’ banken hebben twee redenen om het voor Scheringa op te nemen. Als DSB failliet gaat, moeten zij het spaargeld van de spaarders ophoesten. De tweede reden is dat ze voor miljarden aan verpakte hypotheken hebben gekocht van DSB. En die worden zo goed als waardeloos als die bank omvalt.

  Het door verkopen van slechte hypotheken aan derden…hmmm, komt dit mij niet bekend voor? Alt-A, Sub-Prime, Ninja Leningen? Was dit niet het speelveld van de alzo geweldige Lehman Brothers met zijn enorme winsten?

  51% commisie op een polis, daar is “Richard Fuld” zelfs nog jaloers op.

  Ik vindt dat Lakeman een lintje verdiend volgend jaar. Die 4 Miljard wat het omvallen gaat kosten is “peanuts” t.o.v. Het stukje ‘Alt-A’ van ABN-AMRO, of wat dacht je van ING-Direct Internet klik maar raak spaar rekening (210 Miljard wereld wijd)

  Zoals “Peter Schiff” verklaart…De banken WETEN gewoon dat de staat de rekening op pakt, dus luisteren naar dreigementen van de AFM en de politiek gaan ze dus echt niet doen.

  Nee, DSB bank gaat een mooi signaal worden naar de echte grote jongens… Het kost ons maar 4 Miljard zodat de echte bobo’s weer gaan luisteren. En gaan realiseren dat de muziek niet meer speelt… En de stoelen dans over is, geen stoel gevonden… Goh, wat jammer. Ik wil graag betalen, maar dan wel alleen als ik zeker weet dat hij ook falliet is. En niet zoals bij ABN-AMRO we een stukje ‘ALT-A’ krijgen. Heb liever een stukje infrastructuur zoals spoorwegen, elektriciteits netwerk of riolering. Maar dat hebben burgers blijkbaar toch niet zo nodig…..
  Americaanse hypotheken zijn blijkbaar belangrijker.

  Of wat dacht je van schuld kopen van die mafketels. Als je BONDS verkoopt voor het betalen van de rente op de vorige BONDS. Noem je volgens mij een piramide spel !

  Ben benieuwd welk land als laatste blijft kopen? China of toch japan….

  Trouwens: Hebben ‘WIJ’ deze maand niet U.S. TREASURY SECURITIES gekocht? Zie op de site van U.S. TREASURY staan dat we nu: Netherlands 21.5 Miljard aan $ Bonds hebben, dus die 4 Giga euro is toch een lachertje of ben ik nu gek. Dus als we ze vandaag nog verkopen krijgen we nog 68 cent voor elke dollar.

  Maar ik ga weer effe http://www.C-SPAN.org kijken: House Financial Services Hearing with Federal Reserve Chair Bernanke… GTST voor gevorderden

  Oja: Veel plezier morgen met de nieuwe cijfers. Hoop voor OCE dat er nog banken hun boekhouding moeten inleveren bij de oversight Committe of AMF in 5voud, kleur gedrukt en op A2-papier graag!

 6. Handelsnamen van DSB

  Naast de bekende namen als Becam en Lenen.nl opereert de DSB groep onder tientallen andere handelsnamen. Deze namen worden gebruikt voor financieringsinstellingen, beleggingsgroepen, deurwaarders, pensioenbeheerders en andere bedrijven van de DSB groep. De bijna complete lijst is:

  · Administratiekantoor De Perelaer
  · Algemene Geldservice
  · Alstromohria Beheer
  · Amstel Crediet
  · Amstel Financieringen
  · Amstelkrediet
  · Anglo Dutch Hartley Cooper
  · Anglo Dutch Holdings
  · Anro Services
  · Asscom Financieringen
  · Assurantiecentrale
  · Assurantiekantoor D.A. van Ommeren
  · Autokredietservice Noord Nederland
  · Avero Financieringen
  · AZ Vastgoed
  · B & B Spaarsystemen
  · Becam
  · Bedrijfsfietsen Nederland
  · Beleggings Krediet Centrale
  · Beleggingskredietcentrale
  · Bevago
  · BKC
  · B.L.F. Becker-Lamm-Financieringen
  · Bovo
  · Brofinca
  · Broforma Beheer
  · Buro Frisia
  · Limburgse Algemene Activiteiten (LAA)
  · C.A.B. Nederland
  · Centraal Administratiekantoor Nederland
  · Clicks4Sale
  · Crefinass
  · De Geldlijn
  · D.K. Financieringen & Verzekeringen
  · De Lage Hoek
  · De Internetbankier
  · De Spaar- & Kredietcentrale
  · De Wijzend
  · Defier Financieringen
  · DFN
  · Diemer Krediet
  · Dirk Scheringa
  · DS Groep
  · DSB Financiële Diensten
  · Elda Financieringen
  · Enra Verzekeringen
  · Eye-Dentity Communications
  · FCH
  · Financiële Cliënten Service
  · Financieringskantoor Moonen
  · Free to Buy
  · Frisia Financieringen
  · Gema Adviesgroep
  · Go! Card
  · Grijpskerk Driesum beheer
  · Helepolis
  · Het Media Advies
  · Hendriks & Partner
  · Hollands Voordeelkrediet
  · Hollands Welvaren Select
  · Infad
  · Incassobureau Inspectrum
  · KFO
  · Kredietgroep Nederland
  · L.B.A. (Landelijke Bemiddeling Ambtenaren)
  · L.R.W. van Eden
  · LBA Financieel Advies
  · Lenen.nl
  · Limageon Beheer
  · Mafinass
  · Mohr en van der Zee
  Moonen Financieringen
  · Moonarda Begeer
  · Museum Frisia Financieringen
  · Nationale Geldservice
  · Nationaal Kredietburo
  · Nationale Krediet Bemiddeling
  · NIVO
  · NKB
  · NOKA Nationaal Onafhankelijk Krediet Advies
  · Postbeleggen
  · Posthypotheken
  · Postkrediet
  · Postpensioen
  · Postsparen
  · Postverzekeren
  · Reclame Adviespunt
  · Rijswijksverzekeringskantoor
  · Roona Financieringen
  · RVK
  · Scheringa en de Vries
  · Spaar- en kredietcentrale
  · Spaareffect
  · Spaarkrediet
  · Sparen Verzekeren Lenen
  · Symphosticar Beheer
  · Telefoonkrediet
  · The Anglo Dutch Assurance Society
  · Theo Vonk Topsport Management
  · T & T Holding
  · TKS Telefonische Kredietservice
  · Topkrediet
  · Van Ommeren
  · Vezeno Financieringen
  · Voorschotbank

 7. Vergeet de ‘Agnes Voorschotbank n.v.’ niet!

  Of bestaat die niet meer?

 8. Het meest onbegrijpelijke aan de hele DSB-soap vind ik het feit dat er blijkbaar nog steeds mensen zijn die meer dan een ton op 1 bankrekening hebben staan. Je zou toch denken dat men na alle ellende van vorig jaar inmiddels begrijpt dat dat niet zo slim is.

 9. Ja, dat is inderdaad erg verrassend. Misschien is het in een aantal gevallen stom toeval, geld op doorreis dat op het verkeerde moment in Wognum stond.

Reacties zijn gesloten.