Zoekfricties. Goed voorspeld op deze website door Marco.
De Nederlandse pers komt met de volgende kwalificaties:
- Ze hebben onderzoek gedaan naar het marktmechanisme tussen aanbieders en kopers. (NOS, 0 punten)
- De drie krijgen de prestigieuze prijs voor hun werk aan een arbeidsmarktmodel. (ANP, 2 punten)
- De Zweedse Academie van Wetenschappen zei dat de drie worden onderscheiden voor hun analyse van markten met zogeheten search frictions. (en bedankt voor de uitleg. Novum, 0 punten)
-
Het zijn drie arbeidsmarktspecialisten die zich onder meer hebben gespecialiseerd in theorieën over werkloosheid. (het Belgische De Tijd, buiten mededinging, 6 punten)
- Ze krijgen de prijs voor onderzoek dat ze hebben gedaan naar de fricties op de arbeidsmarkt. Waarom hebben veel mensen geen baan en zijn er toch veel vacatures? (NRC, redelijk maar geen woord over zoeken en matching. 7 punten)
- De drie wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar fricties op markten, dat is wanneer aanbod en vraag niet of moeilijk bij elkaar komen. (FD, met een mooi gebalanceerd beeld. 10 punten)
En dan zijn veel van deze kwalificaties ook nog eens rechtstreeks vertaald uit het rapport van het Nobelcomite… Maar goed, zelfs dat gaat nogal eens mis.
Wat ik ook altijd curieus vindt, is dat men altijd vooral benadrukt wat de nationaliteit van de winnaar is. Lijkt me nogal een bijzaak.
En bovendien komt Pissarides van Cyprus.
Inmiddels worden al deze berichten geüpdate; de grootste flaters zijn er wel uit. ANP heeft nu staan
Let op de aanhalingstekens om vraag en aanbod – het blijven vreemde jongens, die economen.
RTLZ belde me terwijl de persco van het nobelcomité nog maar net begonnen was (paar miniten over 1). Dit bakte ik er van: http://bit.ly/dDAwEB
Mathijs, de inleiding van de presentator is niet heel geweldig (universiteit van Cambridge?). Verder sla je je er behoorlijk doorheen.
Dit kon trouwens wel eens een leuk gezelschapsspel voor economen zijn! We trekken een naam uit de top-200 van RePEc en de deelnemer moet ter plekke uitleggen waarom deze eminente wetenschapper zojuist de Nobelprijs gekregen heeft. Bonuspunten voor degene die ook uitlegt waarom prof. Eijffinger er nog steeds geen heeft gehad.