Nobel!

Ze beginnen al weer te vallen, de Nobelprijzen. Zoals gebruikelijk is die van Economie weer de laatste, want geen echte Nobelprijs. De prijs wordt volgende week maandag na 1 uur Nederlandse tijd bekend gemaakt. De hoogste tijd dus om in te zetten.

Volgend jaar tipten we Nordhaus, omdat het tijd was voor een outsider. Op zich bleek die observatie correct, alleen bleek de prijs te gaan naar twee andere outsiders. Dit jaar zal het weer tijd zijn voor een mainstream econoom. Nordhaus lijkt daarom niet kansrijk.

Topfavoriet volgens Ladbrokes vorig jaar was Eugene Fama, dit jaar lijkt het (nog) niet mogelijk om bij deze bookmaker te wedden. De andere favorieten waren Romer, Fehr, French, Nordhaus, Barro, Rabin en Tirole. Thomson noemt dit jaar Alesina, Kiyotaki, Moore en Murphy. Kiyotaki en Moore doen dingen die relevant lijken voor de actualiteit, en daar is het Nobelcomite altijd gevoelig voor. Murphy is een briljant empirisch econoom, maar lijkt te jong (mooie analyse over leeftijd en Nobelprijs staat hier) en voorzover ik kan inschatten ook niet baanbrekend genoeg.  Marginal Revolution noemt Thaler/Schiller, Weitzman/Nordhaus, “3 econometristen”, Tirole/Hart, (Douglas) Diamond, Jorgenson.

Bij ons vaste rijtje voorspellers voegen zich dit jaar, curieus genoeg, de Simpsons. Ja heus. In de eerste aflevering van dit jaar in de VS schijnen Lisa en drie vrienden een pooltje te hebben voor alle Nobelprijswinnaars. De aflevering is in Nederland niet te zien, maar hier staat een screenshot. De genoemde economen: Bhagwati, Holmstrom, Dixit, Helpman. Helemaal geen onaardig rijtje.

Fama en Barro verdienen um zeker, maar zijn politiek nog te gevoelig. Tirole’s kansen nemen met het jaar toe, maar is nog steeds jong. Op zich is het ook weer eens tijd voor een econometrist, Jerry Hausman misschien? Vooralsnog hou ik het op Peter Diamond, een econoom die ontstellend veel gedaan heeft, en inmiddels ook de juiste leeftijd heeft. Bovendien is hij met name bekend om zijn werk over sociale zekerheid, dus daar kan het Nobelcomite zich niet echt een buil aan vallen.

11 gedachten aan “Nobel!”

 1. De combinatie Nordhaus/Weitzman is wat mij betreft ook dit jaar favoriet. Waarom schaar je Nordhaus niet onder de “mainstream-economen”?

 2. Hmm… da’s een goed punt, dat was wat kort door de bocht. Vorig jaar leek Nordhaus me een outsider, wat in zijn geval iets anders is dan non-mainstream. Toch lijkt Williamson/Ostrom in het ene jaar en Nordhaus in het volgende me onwaarschijnlijk, vooral omdat Ostrom toch ook een beetje in de milieu-achtige hoek zit, net als Nordhaus.

 3. Wordt Roubini eigenlijk nergens genoemd? Die man heeft toch ook een heel behoorlijke publicatielijst (weliswaar niet met de omvang en kwaliteit van andere kandidaten, maar het is niet iemand die z’n faam alleen maar uit populairdere media haalt)…

 4. Mijn gevoel zegt dat dit wel eens het jaar van de behavioral economics kon worden. De combinatie Thaler-Shiller wordt daarvoor genoemd, het zou leuk (en terecht) zijn om dat duo uit te breiden met David Laibson. Als de winnende natuurkundige 36 jaar is dan kan leeftijd geen bezwaar zijn.

 5. Een prijs voor finance zonder Fama lijkt mij onwaarschijnlijk. De combi Thaler-Shiller-Fama lijkt me erg komisch.

  Per

 6. (Daar ging iets mis.) Persoonlijke favoriet blijft Nordhaus-Weitzman. Dixit zou ook mooi zijn, maar ik zou niet weten waar Dixit de prijs voor zou moeten krijgen.

 7. Thaler/Shiller zoemt vrij hardnekkig rond op het internet, maar eerlijk gezegd lijkt me dat een vrij absurde optie. Beide heren doen het weliswaar goed in de populaire pers maar wetenschappelijk gezien hebben ze toch in de verste verte niet een bijdrage geleverd die Nobel-waardig zou kunnen zijn, lijkt me. Meer in het algemeen lijkt een prijs voor Behavioral Economics me nog veel te vroeg; tis nu weliswaar hot maar of het op de lange termijn beklijft moet nog maar blijken. Bovendien hebben Smith en Kahneman hem ook al eens gehad.

  Ik denk dat Tirole een uitstekende kans maakt, dat die de prijs ooit eens zal krijgen staat buiten kijf en de kans wordt dus met het jaar groter. Bovendien is het geen Amerikaan en geen marktfundamentalist, en dat doet het in deze tijd wellicht goed. Valt er een verhaal te verzinnen voor Tirole en Dixit…?

 8. …en dat de Natuurkundewinnaar 36 is, is toch een ander verhaal: dat grafeen heel nuttig is, is nu al evident, voor ontwikkelingen in de economische wetenschap is dat altijd nog maar afwachten…

 9. Tirole en Dixit zouden de prijs kunnen krijgen voor governance. Beide hebben bekende boeken/artikelen met governance in de titel. Maar dat is een misschien te ver gezocht.

 10. Nou één naam was correct, Peter Diamond, gefeliciteerd hiermee. Verder Pissarides en Mortensen, die niet genoemd zijn ergens volgens mij…

Reacties zijn gesloten.