2 gedachten aan “Economie in de krant”

  1. Ja economie nieuws in de krant heeft vaak een handleiding en vertaalmachine nodig. Deze post heeft dat volgens mij ook….Het is mij onduidelijk welk punt jullie hier nu willen maken?

    Eerste stukje goed en tweede slecht? Eerste stuk kan ook fout zijn aangezien zowel vraag als aanbod door de bezuinigingen kan worden beinvloed. Er hoeven zich dus niet perse meer mensen aan te bieden als de overheid besluit minder vraag naar ambtenaren te hebben. Tweede stuk is wat mij betreft niet fout maar had duidelijker gekund met de toevoeging totale kostprijs versus marginale kostprijs.

  2. In situaties die ondoorzichtig zijn omdat er veel dingen door elkaar spelen is het mooi als een economisch inzicht ineens duidelijkheid schept. Juist vanwege de ondoorzichtigheid vergt dat een slimme econoom en de eerste quoot is daar (volgens mij) een voorbeeld van. Zomaar de prijs verlagen heeft gevolgen voor de hoeveelheid, dat weet iedereen, maar je vergeet het in de context van bezuinigingen.

    Het tweede stuk is niet fout (dat staat er ook niet) maar laat zien dat er ook simpele situaties bestaan waarin het grote inzicht op mysterieuze wijze niet naar boven komt.

    Het feit dat beide stukjes in dezelfde krant staan, centimeters uit elkaar, zegt iets over de moeilijkheid van het vakgebied, de ongrijpbaarheid van de materie. Dat is misschien wat lastig af te leiden uit mijn korte berichtje, maar ja, ik doe het er ook maar bij in mijn vrije tijd.

Reacties zijn gesloten.