Vriendenveiling

Nog meer loterijperikelen. De Sponsor Bingo Loterij heet vanaf nu de Vriendenloterij, zo jubelt een reclamefolder mij zojuist toe.  Hoe dat werkt?

Wint u een prijs, dan winnen 5 van uw vrienden ook. En u mag zelf bepalen wie, zolang uw gekozen vrienden ook deelnemer van de VriendenLoterij waren ten tijde van de trekking. Wint u bijvoorbeeld een auto dan wint u het recht om vijf auto’s weg te geven aan vrienden, familieleden, clubgenoten of bekenden die ook meespelen met de VriendenLoterij. Wint u bijvoorbeeld € 100.000,- dan mag u vijf vrienden ieder € 20.000,- geven.

En inderdaad, die vrienden hoef je pas aan te wijzen nadat je de prijs hebt gewonnen.

Het gevolg laat zich raden: wie € 100.000,- wint zal nog eens een kleine  € 100.000,- extra gaan verdienen door zijn ‘vriendschap’ op Markplaats bij opbod te verkopen.

Of zou ik nu te cynisch zijn?

4 gedachten aan “Vriendenveiling”

 1. Alleen economen maken zich hier zorgen om, vermoed ik. “Echte” mensen vragen zich vooral af hoe ze die 100.000 euro gaan verdelen zonder dat haat en nijd binnen de familie- en vriendenkring ontstaat.

 2. Ik zou het van een heel ander kant bekijken, maar helaas wordt op de vriendenloterijsite niet duidelijk hoe deze loterij precies in elkaar zit.
  Maar voor dit soort loterij kan wel eens een florerende toekomst denkbaar zijn.
  Stel ik had meegedaan aan de staatsloterij het afgelopen oud-en-nieuw. En ik had gewonnen! Kassa 32,5 miljoen euro. Maar ik heb dat bedrag helemaal niet nodig. Ik wil er graag anderen een beetje gelukkiger mee maken. Maar als ik een ton weggeef aan mijn lieve nicht dan haalt de belasting daarvan 0,41 x (100.000 – 2.000) = € 40.180 binnen. Dat is niet de bedoeling. Dus wat is ideaal? Een vriendenloterij! Ik stel van tevoren voor honderd door mij geliefde personen vast dat ze elk € 100.000 (belastingvrij) mogen ontvangen. Houd ik nog een leuke € 22,5 miljoen over.
  Zo meende ik ook de vriendenloterij te begrijpen: ik win een prijs van € 200.000 maar door het aanwijzen van 5 vrienden voor € 20.000 per persoon kan ik anderen belastingvrij leuk laten meegenieten van mijn stomme geluk.
  Een lang verhaal met als thema: waarom mag ik niet € 10 miljoen belastingvrij schenken aan mijn dierbaren als ik een prijs win van € 32,5 miljoen bij de staatsloterij?

 3. @enono: intrigerende gedachte, maar da’s inderdaad niet helemaal hoe het werkt. Als je 100.000 euro wint, ben je verplicht 5×20 aan je vrienden te geven. Ik ga me nu wel afvragen wat de fiscale implicaties zijn van een en ander: als ik 20.000 euro aan mijn vriend doe, moet die dan kansspelbelasting betalen? Waarschijnlijk wel, hoewel kunt afvragen of dat terecht is: je hebt zelf immers niet gewonnen. Maar goed, tis altijd nog beter dan inkomstenbelasting moeten betalen.

Reacties zijn gesloten.