Rare dingen

De vraag van de dag van de ING bank is slim gesteld, en de uitslag doet ons ernstig achter de oren krabben.

De meerderheid van de invullers wint liever €10.000 in de loterij dan dat het eigen huis €30.000 meer waard wordt. Geld is geld, ben je geneigd te denken, maar kennelijk is er verschil.

  • Misschien is de stijging in de huizenprijs verwacht, en de prijs een onverwachte meevaller.
  • Een voor de hand liggende mogelijkheid is het fictieve karakter van de prijsstijging, die morgen weer weg kan zijn, versus de zekere winst in de loterij.
  • Of zien we hier gewoon the power of cash? Geld op de tafel is kennelijk (veel) meer waard dan de belofte van meer geld in de toekomst.

Daar staat tegenover dat voor de extra 30 mille natuurlijk gewoon een extra hypotheek genomen kan worden, waarmee dat geld net zo concreet wordt.  Het blijft een opmerkelijk resultaat.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

2 gedachten aan “Rare dingen”

  1. Zo gek is dat antwoord volgens mij niet. Als de waarde van mijn huis met 30.000 euro stijgt, dan ligt het voor de hand te veronderstellen dat de waarde van alle andere huizen met een vergelijkbaar percentage stijgt. Als ik een starter ben op de woningmarkt die van plan is over een jaar of tien een huis te kopen dat twee keer zo duur is als het huis dat ik nu heb, dan is zo’n waardestijging dus helemaal geen goed nieuws.

  2. Ach natuurlijk. Meer in het algemeen kan de prijsstijging komen door inflatie, waardoor er in reële termen niets verandert. Het staat allemaal al in Phelps.

Reacties zijn gesloten.