Aardappelen

Als jong huisvader wil je ook wel eens wat anders dan de hele dag je hersens breken over Grote Economische Dilemma’s. Een ochtend met zoonlief op pad bijvoorbeeld. Maar ja. U begrijpt het al. Er is geen ontkomen aan. Sta je bij de plaatselijke Albert Heijn, wordt je geconfronteerd met de aardappelen. Inderdaad. Een zak van 3 kilo iets kruimige AH aardappelen doet momenteel slechts 99 cent. En dat terwijl een zak van 1 kilo van precies diezelfde aardappelen voor 1.19 in de schappen ligt. Kwantumkorting, dat kende ik (typisch gevalletje tweedegraads prijsdiscriminatie), maar dit gaat te ver. Welke diepere prijszettingsstrategie hier achter zit, ik ben er nog niet uit. En maar klagen dat de Nederlands consument zoveel voedsel weggooit.

9 gedachten aan “Aardappelen”

 1. Ik zou de zak met 1 kilo kopen, omdat ik weet dat ik na een maand de andere 2 kilo toch weggooi (aardappelen worden door mij slechts sporadisch gegeten). Liever 20 cent extra betalen, dan een muffe zak met aardappelen in de kast hebben liggen.

 2. Misschien is het een geval van prijsdiscriminatie tegen de niet-oplettende consument. Doet mij denken aan die keer dat ik bij een museum kwam waar een folder met bon voor 50% korting voor dat museum prominent naast de kassa lag. Wie haast heeft kijkt er over heen.

  Ik zou best eens willen weten hoeveel zakken van 1 kilo er nog verkocht worden.

 3. @Pim: Tja, als we de aanname van free disposal loslaten… Hoe dan ook, het zou nog steeds handiger zijn om die 2kg meteen weg te kieperen, toch?

  @Marcel: op zich niet, maar ik vermoed niet dat daar echt een verschil was.

  @Niels: op zich waar en belachelijk weinig, maar niet helemaal mijn punt. Ik neem aan dat de 10kg toen nog steeds meer kostte dan een zak van kleinere omvang?

  @Thijs: lijkt mij de meest waarschijnlijke verklaring. Nietvermoedende studenten grijpen gewoontegetrouw naar de kilozak en hebben niet in de smiezen dat ze geld overhouden met de 3 kilo.

 4. Ik sluit me aan bij Pim. Voor een yuppende tweeverdiener is tijd schaars. Dat kilo zakje is makkelijker mee te nemen in het boodschappenmandje. De drie kilo zak is samen met een pak frisdrank altijd funest voor dat brood dat je ook mee moet nemen en voor winkelwagentjes heb je muntgeld nodig. Wanneer kan je die dingen nou eens met een chipknip meekrijgen…

  Verder valt die houdbaarheid ook vies tegen. Zo vaak eten wij ook weer geen gekookte aardappels.

  20 cent is voor dat gemak een koopje.

 5. Overigens heeft geen enkel bericht op dit weblog ooit in zo korte tijd zo veel reacties opgeleverd, zowel hier als op Twitter.

  En wij maar denken dat u zit te wachten op doorwrochte analyses van de eurocrisis. Piepers bij de Appie, daar gaat het om!

 6. @Marco: Bedankt voor de tip. Ik kieper ze de volgende keer al in de winkel weg. Dan hebben we Ward’s probleem ook gelijk opgelost.

 7. @Pim: Of geef ze gewoon aan de daklozenkrantverkoper die voor de deur staat. Is nog maatschappelijk verantwoord ook.

Reacties zijn gesloten.