Claudia Goldin wint!

Het is inderdaad Claudia Goldin geworden. Dat voorspelden we al in 2021, maar toen nog in combinatie met Angrist en Card. Waar we toen Claudia Goldin zeiden werd het Guido Imbens (geen jokers), maar dit jaar krijgt Goldin hem dan dus toch. In haar eentje zelfs, voor het eerst sinds Richard Thaler in 2017.

Goldin krijgt de prijs “for having advanced our understanding of women’s labour market outcomes”: ze heeft onderzoek gedaan naar de arbeidsmarktparticipatie van vrouwen en de gender wage gap, het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen. Dat onderzoek heeft vaak ook een sterke historische component.

Het Nobelcomité heeft weer uitstekende achtergrondinformatie zowel voor het algemeen publiek als voor vakgenoten.

Ironisch genoeg verscheen vier dagen geleden een nieuwe paper van haar in de NBER reeks met de welhaast voorspellende titel “Why Women Won“.

2 gedachten aan “Claudia Goldin wint!”

  1. “Het is inderdaad Claudia Goldin geworden.” Die ‘inderdaad’ klinkt alsof het een juiste voorspelling was, maar dat lijkt me wel een beetje makkelijk als je bij je voorspellingen ook op je voorspellingen uit het verleden mag teruggrijpen. Na het 18 keer voorspeld te hebben, dan is de kans wel aanzienlijk dat de mislukte voorspellingen uit het verleden de prijs alsnog krijgen in de toekomst; zeker met een relatief korte lijst van kanshebbers.

Reacties zijn gesloten.