Werkloosheid en kinderopvang

Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zijn er nu meer vrouwen werkloos dan mannen. Volgens FNV-voorzitter Jongerius komt dat door de hoge kosten van kinderopvang. Dat lijkt wat merkwaardig. Stel dat een baanloze vrouw overweegt of ze wel of niet aan het werk wil. Jongerius suggereert dat steeds meer van die vrouwen besluiten om niet aan het werk te gaan, vanwege de hoge kosten van kinderopvang. Maar het CWI telt het aantal “niet-werkende werkzoekenden”. Met andere woorden, het aantal personen dat nu geen baan heeft, maar wel een baan wil. Als de werkloosheid onder vrouwen stijgt, betekent dat dus dat er juist meer baanloze vrouwen op zoek zijn naar een baan. Niet minder, zoals Jongerius suggereert.

Het CBS laat in een recent persbericht ook nog eens weten dat er ten opzichte van een jaar geleden 10.000 vrouwen meer aan het werk zijn, en 52.000 mannen minder. Het gaat dus goed met de arbeidsparticipatie van vrouwen: meer vrouwen zijn aan het werk, en meer baanloze vrouwen willen werk. En dat allemaal ondanks de hoge kosten van kinderopvang.

Eén gedachte over “Werkloosheid en kinderopvang”

 1. ‘Je het leugens, nog grotere leugens en je hebt statistieken.’

  Ik mag mevrouw Jongerius ook niet zo, maar ze kan nog steeds gelijk hebben. Je moet namelijk niet vergeten dat werklozen ook kunnen besluiten om het zoeken naar werk op te geven. Daarnaast betekent de zin: meer vrouwen werkloos dan mannen, niet perse dat de werkloosheid gestegen is.

  Voorbeeld:
  Stel de beroepsbevolking bestaat uit 10 miljoen mensen. 50% man – 50% vrouw
  NWZ = niet werk zoekend
  WZ = werkloos
  W = werkend

  Tijdstip 0:
  Vrouwen Mannnen
  NWZ 2 miljoen NWZ 1 miljoen
  WZ 250.000 WZ 252.000
  W 2,75 miljoen W 3,748 miljoen

  Tijdstip 1:
  Vrouwen Mannen
  NWZ 2,01 miljoen NWZ 1,084 miljoen
  WZ 230.000 WZ 220.000
  W 2,76 miljoen W 3,696 miljoen

  Dus meer vrouwen dan mannen werkloos en meer vrouwen niet werkzoekend/aan het werk. 10.000 extra vrouwen aan het werk en 52.000 minder mannen. Dat de arbeidsparticipatie bij mannen sterker is gedaald tja dat zegt Agnes natuurlijk niet, maar ze liegt niet!

Reacties zijn gesloten.