Geld en macht

In de week dat een Zuid-Koreaan gekozen wordt tot de nieuwe SG van de VN komt het gezaghebbende Journal of Political Economy uit met dit aardige (helaas alleen voor abonnees toegankelijke) artikel over de waarde van een stoel in de veiligheidsraad.

De niet-permanente leden van die raad roteren, zodat willekeurige landen opeens een tijdelijke, belangrijke, stem hebben in de wereldpolitiek. En wat blijkt: zit je in de raad, dan loopt de ontwikkelingshulp vanuit de VS met 200% op. Totdat je beurt weer voorbij is. In jaren met een flinke crisis kan het effect groter zijn. Kennelijk is invloed op die manier te koop.

Dat leidt tot een interessante vraag. Nederland zat van 1999 tot 2000 in de veiligheidsraad. Waar is het geld gebleven?

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

2 gedachten over “Geld en macht”

  1. Simpel. Tweehonderd procent van nul euro ontwikkelingshulp is ongeveer nul euro.

Reacties zijn gesloten.