Centenkwestie

In Nederland weten we eigenlijk niet goed wat we nu aan moeten met onze muntjes van 1 en 2 eurocent. Veel winkels nemen al niet eens meer de moeite om ze aan te nemen of uit te keren. De produktie is nog kostbaarder dan de waarde van de muntjes in het geldverkeer. Het alternatief, de muntjes maar gewoon afschaffen, is al helemaal weggegooid geld.

In de VS hebben ze hetzelfde probleem, maar dan met de penny (1 dollarcent). François Velde, van de Amerikaanse Centrale Bank in Chicago, komt met een even eenvoudige als briljante oplossing. Kondig per decreet af dat alle muntjes van 1 en 2 cent vanaf heden 5 cent waard zijn. De muntjes blijven dan een nuttige functie vervullen, de waarde ligt in een klap boven de produktiekosten, de produktie van 5-cent-muntjes kan voorlopig even stilgelegd worden en het is ook nog eens een meevallertje voor diegenen die relatief veel muntjes gebruiken, en dat zullen de laagste inkomensgroepen zijn. [via]

Wie een neusje heeft voor arbitragemogelijkheden gaat nu alvast 1- en 2-cent-muntjes hamsteren.