Scheve schaats

Curieus bericht in de Volkskrant. Aanstaand weekend vinden in Thialf de WK Allround Langebaanschaatsen plaats. Momenteel schijnt er op internet een levendige handel plaats te vinden, waarbij kaartjes soms voor meer dan 200 euro worden verhandeld. De schaatsbond vindt dat een Grote Bron van Zorg.

Waarom, dat is niet helemaal duidelijk. Misschien is de bond bang dat er op deze manier Nederlandse of Friese fans terecht komen in vakken die gereserveerd zijn voor Italiaanse of Amerikaanse supporters, wat onherroepelijk zal leiden tot hevige supportersrellen. Of iets dergelijks. Tja, ik probeer ook maar wat.

Marketing- en sponsoringmanager Frank Bieleman van de KNSB noemt de zwarthandel ‘vreemde praktijken waar schaatsliefhebbers de dupe van worden’. Eens even kijken. De schaatsfans die het allermeeste voor de kaartjes over hebben, komen op deze manier aan hun trekken. De grootste fans krijgen dus de kaartjes! Economen zijn dolblij met deze uitkomst. Schaatsbobo’s zouden dat ook moeten zijn. Hoezo, schaatsliefhebbers worden de dupe?

Wie nog wat verder googelt, komt er al snel achter dat de KNSB ongeveer de hele Europese boterberg op haar hoofd heeft. Zo blijkt dat er van de 10.000 beschikbare plaatsen, slechts 750 in de vrije verkoop zijn gegaan. Dat zijn vreemde praktijken waar schaatsliefhebbers de dupe van worden.

4 gedachten aan “Scheve schaats”

  1. Tja, waarom organisators kaartjes niet gewoon aan de hoogste bieder verkopen is een lastige kwestie. Een kwestie die overigens niet alleen bij sportevenementen of popconcerten speelt, maar (denk ik) ook bij bijvoorbeeld restauranten. Waarom verhoogt een restaurant met een lange reserveringslijst niet gewoon de prijzen? Ik vermoed dat dit iets te maken heeft met netwerk externaliteiten. Veel mensen hebben meer over voor een schaatswedstrijd, een concert van Madonna of een etentje in een restaurant, als er meer mensen aanwezig zijn. Doordat de prijzen relatief laag worden gehouden, weet iedereen dat de zaal vol zal zitten, en zijn juist daarom bereid een kaartje te kopen. Zoiets. Ofzo.

  2. Ik denk dat ze zich ook zorgen maken om “rijkere” niet-echte-fans; dwz iemand voor wie een kaartje van 200 euro peanuts is, die dan met een zakenrelatie naar het schaatsen toe gaat om een deal binnen te halen. Als iedereen even rijk is komt inderdaad de echte fan bovendrijven, maar… Ach ze hadden gewoon zelf dat geld willen hebben volgens mij, en dan doet zo’n populistische kreet richting de wat minder bedeelden het goed natuurlijk. Ik weet het verder ook niet ik ben maar 1 keer in thialf geweest.

  3. Bastiaan’s argument lijkt mij niet helemaal juist tenzij mensen die minder kunnen betalen voor een kaartje meer bijdragen aan de “sfeer” dan mensen die er meer voor over hebben. Maar volgens mij proberen we het gedrag van de KNSB te veel te rationaliseren en denkt Lammertjan in de juiste richting.

  4. Ik ben het met Pim eens. Hoe dan ook: onder elke aanname over welke omstandigheden (en bezoekers) bijdragen tot een hogere betalingsbereidheid, er valt altijd een veiling te organiseren waarbij je alle kaartjes verkoopt, en waarbij er op een zwarte markt niets meer te verdienen valt. Het bestaan van een zwarte markt betekent dan altijd dat de prijs te laag was.

Reacties zijn gesloten.