Op de pof

De rente op mijn spaarrekening bedraagt op dit moment 2,75%. Wie bij mijn bank leent betaalt 10%. Het is duidelijk hoe mijn bank, en alle andere banken in Nederland, hun geld verdienen.

Kan het anders? Ja: ik had degene die bij mijn bank leent direct kunnen benaderen (als ik wist wie het was) en mijn geld voor voor, zeg, 6,5% weg kunnen zetten. Daar hebben we beide voordeel bij, zo lijkt het. Dat is ongeveer het idee achter Boober, de nieuwe financiële broker: de site brengt individuele leners en investeerders bij elkaar. Ze pakken ook nog een procent commissie mee, maar er blijft genoeg winst over, lijkt het. Goed idee?

Dat hangt ervan af. Hoewel het hierboven lijkt of de bank niets doet voor zijn geld, heeft de financiële sector wel degelijk een functie. De kredietnemers worden gescreend en door het poolen van leningen worden de verliezen op dubieuze debiteuren uitgemiddeld. De vraag is of die dienst de marge van 7,25% waard is. Boober denkt van niet: de site spreekt over “mooie bankgebouwen en bonussen” alsof er overwinsten gemaakt worden. Dat impliceert dat er te weinig concurrentie in de banksector zou zijn, iets dat mij niet heel waarschijnlijk lijkt. Maar goed, de rendementen zijn mooi en er is enig onderzoek naar de leners (kredietbureau, verplichte spreiding). De wet is er nog niet klaar voor, de kamer huiverig, maar we zullen eens zien. Ik breng mijn geld er niet heen totdat de eerste wanbetaler succesvol is aangeklaagd.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

2 gedachten aan “Op de pof”

  1. Ik heb ook zo mijn twijfels en kijk eerst eens de kat uit de boom. Boober doet een backgroundcheck: als je wil lenen moet je een kopie van je paspoort en loonstrook opsturen. Of dat tot volledige betrouwbaarheid leidt, is de vraag. Boober adviseert om als uitlener leningen te poolen en dus zelf aan meerdere partijen te lenen. Dat lijkt inderdaad verstandig.

    Niet onbelangrijk, wat als Boober failliet gaat? De website meldt: “BOOBER is slechts een bemiddelaar in het proces tussen investeren en lenen. Mocht boober failliet gaan, verandert dit niets aan de leningovereenkomst die je hebt met de lener”. Tja, daar zit je dan, met 20 leningen van 25 euro aan mensen die je niet kent.

    Ook een gevaar: Boober werkt niet met Bureau Kredietregistratie in Tiel, en andersom. Als iemand een flinke lening bij een bank heeft, dan komt Boober daar niet achter, en andersom. Zo wordt het hele systeem een stukje onbetrouwbaarder.

  2. Ik zou daar best willen lenen, zelfs op mijn studentenlening bij de Rabo betaal ik nog ruim 9%. Maarja, uitlenen zullen mensen inderdaad snel sceptisch over zijn. Misschien dat ‘The invisible hand’ dan alsnog ervoor zorgt dat de rente stijgt.

Reacties zijn gesloten.