Regiorijkdom

Economen meten de totale productie in een land en noemen dat BBP: bruto binnenlands product. De opbrengst van de productie wordt onder de eigenaren van de productiefactoren (de werknemers en aandeelhouders, onder meer) verdeeld en vormt voor hen een inkomen.

Er is nog een andere maatstaf: BNI, of bruto nationaal inkomen. Daarbij kijk je niet naar het land waar de productie plaatsvindt, maar naar de nationaliteit van degene die het inkomen verdient. Soms maakt dat verschil, bijvoorbeeld als een buitenlands bedrijf een fabriek in Nederland heeft. Het Nederlands BNI is hoger dan ons BBP omdat we veel in het buitenland investeren en netto eigenaar zijn van buitenlandse factoren. Maar veel scheelt het niet en dus maakt men zich in de pers niet zo druk over dit onderscheid.

Wat je voor landen kunt doen, kan ook voor provincies. Kijk maar: Eurostat heeft voor alle Europese `provincies’ het BBP per inwoner berekend. In ons land wordt in Utrecht het meest geproduceerd per inwoner, in Flevoland het minst. Maar op provincieniveau speelt het BBP-BNI probleem veel meer dan op landelijk niveau. Immers, in Flevoland wonen veel mensen die overdag in Noord-Holland of Utrecht werken. Zij tellen wel mee in de noemer, maar niet in de teller van het Flevolands product per inwoner.

Dat zie je duidelijk als je het zeer hoge BBP per inwoner van Groningen (net onder Utrecht, gelijk met Noord-Holland) bekijkt. Daarin zit onder meer de opbrengst van de gaswinst, die wordt toegerekend aan het inkomen van de Groningers zelf. Helaas voor hen liggen de werkelijke eigendomsverhoudingen anders. Het is dus niet juist om te schrijven dat inwoners van Utrecht in Nederland het meeste geld verdienen als het om deze statistieken gaat. Iets waar Eurostat overigens ook voor waarschuwt.

update: Inmiddels heeft nu.nl het bericht geactualiseerd en verbeterd (behalve de kop). Voor de geschiedenisboeken hieronder het origineel.

Utrechters hebben hoogste inkomen

Uitgegeven: 19 februari 2007 12:44
Laatst gewijzigd: 19 februari 2007 13:03

BRUSSEL – Inwoners van de provincie Utrecht verdienen in Nederland gemiddeld het meeste geld. Dat blijkt uit maandag vrijgegeven statistische overzichten van de Europese Unie over het bruto binnenlands product (bbp) in 2004.

De cijferaars hebben alle regio’s in de hele EU op een rijtje gezet. In Londen wordt het meeste verdiend, daar is het gemiddelde 303 procent van het gemiddelde onder alle inwoners van de 27 EU-landen. Het noordoosten van Roemenië is het armst, met 24 procent van het EU-gemiddelde.

Utrecht is tiende op de lijst met hoogste inkomens, na steden en regio’s als (afgezien van Londen) Luxemburg, Brussel, Hamburg en Wenen. Het gemiddelde in Utrecht ligt op 157,7 procent van het EU-gemiddelde.

Binnen Nederland zitten Noord-Holland en Groningen Utrecht op de hielen. De armste provincies zijn Drenthe en Flevoland, dat met 96,4 procent onder het Europese gemiddelde zit.

Verdeling

Van de 46 regio’s die gemiddeld meer dan 125 procent van het bbp scoren, liggen er acht in Duitsland en acht in het Verenigd Koninkrijk. Italië heeft er zeven, gevolgd door Nederland met vier.

Frankrijk heeft er slechts één, alleen de regio Parijs.

De armste regio’s in de EU bevinden zich vooral in Roemenië en Bulgarije en een enkele keer in Polen.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

Eén gedachte over “Regiorijkdom”

Reacties zijn gesloten.