Uitvaartbranche

Leuk altijd, die journalisten die hun eigen conclusies trekken, niet gehinderd door enige voorkennis of nader onderzoek. Vanochtend in het nieuws:

Het aantal sterfgevallen in Nederland neemt de komende jaren af. Dat voorspellen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag in De Telegraaf. De daling is volgens de onderzoekers het gevolg van de stijging van de gemiddelde temperatuur. […] De Telegraaf meldt dat door deze ontwikkeling de uitvaartbranche in grote nood verkeert.

Als de Telegraaf dan toch met het CBS aan het bellen was, hadden ze meteen even kunnen vragen of die laatste conclusie wel klopt, zo zou je denken. Maar nee. Nog dezelfde ochtend valt de krant door de mand, en meldt het ANP:

De uitvaartbranche biedt steeds meer werk. Het aantal banen in de sector is tussen 1996 en 2006 verdubbeld. Ook het aantal uitvaartverzorgingsbedrijven is toegenomen. […] Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

3 gedachten over “Uitvaartbranche”

  1. Hmm – dat wordt dus arbeidsproductiviteit uitvaartzorg afgenomen of kwaliteit uitvaartzorg toegenomen. Gelukkig kan ik daar slecht over oordelen.

  2. Ik zal maar eens een poging doen om dit te rationaliseren. Stel het is een tijdelijke dip (en aangezien we nog steeds aan het vergrijzen zijn lijkt dat me een redelijke aanname). En het kost (veel) meer om werknemers te ontslaan dan om ze aan te nemen. Is het dan niet mogelijk dat bedrijven gedurende een tijdelijke daling van aanbod toch meer werknemers in dienst houden dan strikt noodzakelijk?

    Een andere verklaring is dat inderdaad het aantal werknemers tussen 1996 en 2006 is verdubbeld, maar dat het grootste aantal werknemers in “topsterfjaar” 2002 was (toen het misschien wel op het drievoudige van 1996 lag).

  3. In theorie mogelijk, maar het lijkt me wat onwaarschijnlijk. Zelfs in dat geval zouden al die uitvaarders er in 2002 toch ook rekening mee hebben moeten houden dat de bomen niet tot in de hemel blijven groeien (uitvaarttechnisch dan) en hadden ze hun personeelsbestand toch op z’n minst moeten uitbreiden met tijdelijke krachten. Vooralsnog ben ik geneigd het te houden op, uhm, een stukje kwaliteitsverbetering naar de overledene toe.

Reacties zijn gesloten.