Voetbalprikkels

De voetbalcompetitie kende dit jaar een zinderende ontknoping. Zo kon in de laatste ronde Ajax nog kampioen worden, maar alleen als AZ niet van Excelsior zou winnen. Er gaan geruchten dat Ajax-spelers hun winstpremie aan Excelsior-spelers zouden hebben beloofd, als Excelsior AZ zou verslaan. Inmiddels wordt het verhaal ontkend, reden genoeg voor de KNVB om af te zien van nader onderzoek.

De vraag is natuurlijk of er iets mis is met zo’n bonus. Strikt genomen worden spelers van Excelsior niet omgekocht, ze krijgen alleen een extra prikkel om beter hun best te doen. In zekere zin maakt het de competitie zelfs eerlijker: voor Excelsior stond er in de laatste ronde niets meer op het spel, dus alleen met zo’n extra bonus kunnen de spelers gemotiveerd worden om net zo goed hun best te doen tegen AZ als ze destijds tegen Ajax deden.

Meer in het algemeen zijn er goede argumenten te bedenken om clubs de gelegenheid te geven om zo’n extra winstpremie uit te keren aan andere clubs. Stel er zijn in Nederland twee topclubs die om de titel strijden: Ajax en PSV. Ajax zou dan graag een winstpremie willen uitkeren aan tegenstanders van PSV, en PSV zou hetzelfde willen doen aan tegenstanders van Ajax. De wedstrijden worden daar alleen maar aantrekkelijker van: die mindere clubs gaan nu immers nog beter hun best doen tegen de topclubs. Bovendien stroomt er geld van de topclubs naar de mindere clubs, wat de hele competitie weer wat gelijker en dus spannender maakt.

Eén gedachte over “Voetbalprikkels”

  1. In eerste instantie ging ook het gerucht dat Ajax de Excelsior-spelers niet zou hebben betaald, omdat de prestatie van de Rotterdammers niet voldoende was om de schaal naar Amsterdam te laten verhuizen…

Reacties zijn gesloten.