Poolse wortels

We staan aan de vooravond van weer een EU top. Deze keer liggen de Polen dwars over de stemverhoudingen die in het ontwerpverdrag worden voorgesteld. Polen wil dat bij stemmingen elk land een gewicht krijgt dat gelijk is aan de wortel van het bevolkingsaantal.

Zijn die Polen nu helemaal gek geworden!? Bepaald niet. Integendeel zelfs. Deze regel zorgt er voor dat elke EU-burger bij benadering een even grote kans heeft om de doorslaggevende stem te hebben, zo betogen Richard Baldwin en Mika Widgrén in een fascinerende bijdrage bij Vox EU. De regel is bedacht door de Engelse wiskundige Penrose, weet het NRC.

2 gedachten aan “Poolse wortels”

  1. Speltheoretische argumenten doen het niet goed bij de EU. Polen zegt nu dat ze zonder de Tweede Wereldoorlog 66 miljoen i.p.v. de huidige 38 miljoen inwoners hadden gehad. (http://www.nu.nl/news/1123872/21/rss/Polen_gooien_Tweede_Wereldoorlog_in_strijd.html)

    En dat lijkt mij wel een vreemde redenatie. Andere EU-landen hebben ook veel inwoners verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Misschien niet zoveel als Polen, maar toch. Bovendien hadden de Polen aanzienlijk meer verspreid over andere landen geleeft (in Duitsland, Wit-Rusland, Oekraine).

  2. Briljant!!

    Overigens laat Baldwin, opnieuw via VoxEU, zien dat er een keurig stijgend verband is tussen de hoeveelheid geld per inwoner dat een land van de EU krijgt, en de hoeveelheid invloed per inwoner…

Reacties zijn gesloten.