Is Bidster een kansspel?

Met enige regelmaat duiken ze op bij de commerciele omroepen. Een ‘veiling’ waarbij iedereen een bedrag mag sms-en, en degene met het laagste unieke bod de prijs wint. Speltheoretisch is het een interessant probleem. Je kunt wel 1 cent bieden, maar als iemand anders het lumineuze idee heeft gekregen om hetzelfde te doen, dan ben je de klos en had je beter twee cent kunnen bieden, tenzij er al iemand is die dat ook doet, etc. Met een paar collega’s heb ik er eens een verloren vrijdagmiddag op zitten rekenen. We kwamen tot de conclusie dat dit spel, onder bepaalde vereenvoudigende aannames, een evenwicht heeft in gemengde strategieen, waarbij geldt dat hoe hoger het bedrag, des te kleiner de kans is dat je dat bedrag gaat spelen.

Nu blijkt er een website te zijn die deze ‘veiling’ ook hanteert: Bidster. Het nieuws van vandaag is dat het ministerie van Justitie van mening is dat hier sprake is van een kansspel, en niet van een veilingsite.

Bidster schrijft op de eigen website dat de veiling geen loterij is. “Bij een laagste bod-veiling kan de deelnemer de loop van de gebeurtenissen beïnvloeden en daarmee ook het uiteindelijke resultaat”. Het ministerie van Justitie ziet dat anders. “De vraag of iets wel of niet een kansspel is, hangt er van af in hoeverre de deelnemers zelf hun lot kunnen beïnvloeden. Dat is hier niet of nauwelijks het geval”, meent een woordvoerder.

Tja. Uiteraard kunnen deelnemers op Bidster zelf hun lot beïnvloeden. Door een idioot hoog bedrag te bieden ben je er bijna zeker van dat je niet wint. Door slim te spelen (inderdaad: door dat evenwicht in gemengde strategieen te volgen) kun je de kans vergroten dat je wint, maar ook dan win je slechts met kleine kans. Maar als iedereen dat doet, dan is de kans dat je wint weer gewoon gelijk aan 1 gedeeld door het aantal deelnemers, en dat klinkt verdraaid veel als een kansspel. Van een veiling is in economische zin zeker geen sprake. Speltheoretici spreken slechts van een veiling als degene die het hoogste bod uitbrengt de veiling wint, en dat is hier duidelijk niet het geval.

[dank aan Pim].

9 gedachten aan “Is Bidster een kansspel?”

 1. en dat klinkt verdraaid veel als een kansspel.

  is de beauty contest game dan legaal? dat zou ongeveer vergelijkbaar moeten zijn. ook daar geldt dat als iedereen rationeel is iedereen dezelfde kans heeft om te winnen.

 2. Ik lees op de site bij de FAQ:

  ” Mag je op hetzelfde artikel meer keren bieden?

  Ja, je kunt meer dan een bod uitbrengen op hetzelfde artikel. Door gebruikmaking van je bied-account kun je simpel interval-biedingen plaatsen (zie hierna). ”

  Je kunt dus hele intervallen bieden. Dus als je geen zin hebt in gokken kun je het hele interval van nul tot je waardering bieden. Dan win je als je de hoogste waardering hebt (onder de niet gokkers) lijkt me. Toch een veiling?

  (natuurlijk even afgezien van de biedkosten)

 3. jg: ik denk niet dat bij een beauty contest iedereen dezelfde kans heeft om te winnen, al hangt het er een beetje van af welk model je in gedachten hebt. Als deelnemers verschillende waarderingen hebben, zal op z’n minst degene met de hoogste waardering de grootste kans hebben om te winnen, omdat die harder z’n best doet, meer gaat lobbyen etc.

  Maar misschien geldt dat voor deze ‘veiling’ ook wel, en dat brengt ons bij de opmerking van Lammertjan. Intrigerende gedachte. In de analyse waren we er van uit gegaan dat iedereen maar 1 keer een bod uit brengt, maar dat hoeft natuurlijk in het geheel niet het geval te zijn. Dan zou het verhaal anders kunnen gaan lopen. Die biedkosten zijn inderdaad wel een probleem: nu geldt dat als je alle biedingen tot je waardering uitbrengt, je anderhalve euro keer je waardering moet betalen aan biedkosten en dat kan uiteraard niet uit.

  Maar als het bieden gratis zou zijn, dan denk ik dat je gelijk hebt. Iedereen biedt elk bod tot aan zijn eigen waardering, degene met de hoogste waardering wint en betaalt een prijs die 1 hoger is dan waardering van de op-een-na-hoogste waardeerder. Net als bij een gewone veiling eigenlijk. Briljant.

 4. Hmm dus wat je nog het beste kunt doen is je waardering/2.5 bieden? dan ben je maximaal je waardering kwijt en heb je de hoogste kans van winnen? Misschien toch leuk om es aan te gaan rekenen.

 5. Hu!? Je waardering/2.5 bieden!? Waarom dat!? Als iedereen dat doet, dan ga ik 1 bieden.

  Een meer algemene analyse zou rekening moeten houden van de mogelijkheid van meerdere biedingen per persoon, maar ook dat er voor elk bod betaald moet worden. Je krijgt dan dus een beetje een combinatie tussen een reguliere Engelse veiling (het geval waarin de biedkosten nul zijn) en een all-pay auction. Dat maakt de analyse lastig.

 6. Ja sorry kort door de bocht – ik bedoel dan wel dat je het interval biedt. Stel mijn waardering is 50. Ik bied dan het hele interval van van 1 tot 20 (=50/2.5) en betaal zo uiteindelijk maximaal 20 + 20*1.5 = 50 euro. Als iedereen dit doet dan wint de hoogste bieder, en dat is dan tevens degene met de hoogste waardering. Ik snap dat dit misgaat omdat er iemand eenmalig 21 kan bieden en zo slechts 22,50 kwijt is. Maar ik ben wel benieuwd nu naar hoe groot het kanselement eigenlijk is.

 7. Ah, op zo’n manier. Ik denk toch niet dat dat slim is, want als er, zeg, drie deelnemers zijn dan is de kans dat je de hoogste waardering hebt slechts 1/3, terwijl je met deze strategie dan wel als je verliest, al 60% van je waardering moet betalen.

Reacties zijn gesloten.