Transportkosten

Lagere transportkosten leiden tot meer concurrentie, dat lijkt me duidelijk. Het volgende bericht zal dan ook weinig verbazing wekken:

Voor de inwoners van het Indiase dorpje Thooni Ahiran heeft een nieuwe weg veel voordelen opgeleverd, met name op de huwelijksmarkt, berichtte het Indiase persbureau IANS dinsdag. De oude weg, die de vijf kilometer naar de snelweg overbrugde, was een ‘nachtmerrie’ van modder. De dorpsbewoners kunnen sinds de nieuwe weg er is betere echtgenoten voor hun dochters vinden, omdat de meisjes niet per se met boeren hoeven te trouwen.

Wel een wat eenzijdige berichtgeving, natuurlijk. Leuk voor de boerendochters dat ze nu ook een echtgenoot in de stad kunnen vinden, maar de stadsdochters hebben te kampen met meer concurrentie en dus minder keus. Vanuit maatschappelijk oogpunt lijkt de nieuwe situatie toch een verbetering, wegens betere matching.

4 gedachten aan “Transportkosten”

  1. De grootste verliezers (even aannemende dat trouwen gelukkiger maakt) zijn toch de boerenzonen, of zie ik dat verkeerd ? Het artikel suggereert tenminste enigszins dat boerenzonen inferieur zijn aan “young urban professionals”. Als er sprake is van horizontale differentiatie zouden de stadsdochters ineens ook meer keuze hebben en is iedereen beter af.

  2. Ach dat is waar ook, ik was de arme boerenzonen even vergeten. Ik bekeek het verhaal alleen met het oog op de concurrentiepositie van dochters, maar inderdaad, er zijn nog meer kanten aan het verhaal. Het stuk wekt inderdaad de indruk dat boerenzonen een inferieur produkt zijn. Het is immers niet voor niets dat er geen Indiase versie is van Boer Zoekt Vrouw. Daarom lijken stadsdochters mij de pineut. Hoe dan ook, ambitieuze micro-econometristen gaan nu data verzamelen om het effect op bruidsschatten te kunnen onderzoeken, zie bijvoorbeeld deze studie.

  3. Op wat langere termijn maakt die weg zichzelf overbodig, lijkt me. Als de boerendochters met stadsjongens trouwen en de onaantrekkelijke boerenzonen eenzaam en alleen achterblijven is het na een generatie gedaan met het hele Thooni Ahiran…

  4. Nou ja, in de stad blijven dan natuurlijk ook weer een aantal onaantrekkelijke deernes over voor wie er niets anders op zit dan maar naar Thooni Ahiran te trekken en de daar achtergebleven boerenzonen te trouwen… Hoe dan ook, het dorp zal er niet aantrekkelijker op worden.

Reacties zijn gesloten.