Shagillusie

In juli wordt de accijns op tabak verhoogd, met een bedrag dat neerkomt op pakweg 5%. Als gevolg daarvan wordt een pakje shag 5% duurder, zo zou je denken. Dat blijkt niet het geval. Shagfabrikanten gaan namelijk gewoon 5% minder in een pakje doen, zo meldt het ANP.

Volgens een woordvoerder van Imperial Tobacco (Drum, Van Nelle) is uit onderzoek gebleken dat shagrokers liever ‘gewichtsverlies’ hebben dan een hogere prijs voor de rookwaar.

En vorig jaar werd er om een soortgelijke reden ook al een sigaret minder in een pakje gedaan.

Ik vind het een curieus verhaal. Goed, rokers gelden nu niet bepaald als de meest rationele consumenten, maar zeker op de lange termijn zou er toch geen effect moeten zijn, zou je zeggen. En als de shagjongens gelijk hebben, waarom zien we dan niet hetzelfde in andere sectoren? Goed, voor benzinepompen is het inderdaad wat lastig om minder benzine in een liter te doen, maar waarom maken drankfabrikanten niet hun flessen een tikje kleiner nu ook de accijns op alcohol omhoog gaat? En hoe komt het trouwens dat shagfabrikanten gezamenlijk met deze beslissing komen? Is het maken van gewichtsafspraken misschien makkelijker dan het maken van prijsafspraken?

Ik weet het ook niet.

3 gedachten aan “Shagillusie”

  1. Ga uit van een zaagtand-geldvraag model waarbij de shagkoper de rentekosten van zijn voorraad shag afweegt tegen de vaste kosten van het bezoek aan de supermarkt. Neem aan dat we in het evenwicht zitten waar de gekochte hoeveelheid shag precies optimaal is.

    De prijs gaat omhoog. Nu neemt de optimale hoeveelheid om te halen af. Met hoeveel? Niet met hetzelfde percentage als de prijs toegenomen is maar met iets minder. Maar de hogere prijs is ook reden om minder te consumeren. Dat maakt het in ieder geval mogelijk dat het nieuwe evenwicht ligt bij hetzelfde aankoopbedrag, maar met kleinere Q.

  2. Uhm, ja. Dat veronderstelt bijvoorbeeld wel dat shagkopers allemaal op pad gaan om alleen 1 pakje shag te kopen, en ik vraag me af of dat empirisch houdbaar is, al moet ik onmiddellijk toegeven dat ik wel een oom heb gehad voor wie dat gold. Hoe dan ook, mocht je gelijk hebben, dan lijken me uit deze observatie nuttige en vergaande conclusies te trekken over de exacte vorm van die geldvraag.

  3. Dat veronderstelt bijvoorbeeld wel dat shagkopers allemaal op pad gaan om alleen 1 pakje shag te kopen

    Nee hoor, het vraagmodel werkt voor elk aantal pakjes, bij hoge winkelkosten haal je voor een jaar tegelijk. Maar 5% minder halen kan alleen precies als je per keer minstens 20 pakjes haalt. Dan is dit een stuk makkelijker.

Reacties zijn gesloten.