Centralebankonafhankelijkheid

Sarkozy heeft voorgesteld dat de notulen van de vergaderingen van de ECB onmiddellijk openbaar worden gemaakt. Als u denkt dat dat een onbeduidende verandering is, dan heeft u het mis. Het NRC heeft een mooi artikel dat ingaat op de mogelijke gevolgen van dat voorstel. Geen goed idee, vind de redacteur, want dat vergroot de mogelijkheid van politieke druk. Buiter betoogt het tegendeel: juist als de stemmingen geheim blijven, is er meer ruimte voor manipulatie.

2 gedachten aan “Centralebankonafhankelijkheid”

  1. Wat je ook nog zou kunnen opmerken is de conclusie van Ellen Meade en David Stasavage (2008, The Dangers of Increased Transparency in Monetary Policymaking, Econ J). Zij concluderen dat het publiceren van de notulen leidt tot het in mindere mate tegenspreken van de leider (in dit geval Greenspan) – een ronduit slecht idee wanneer deze incapabel is…

  2. Dank! Al is de vraag natuurlijk hoe dat in de EU zal gaan uitpakken: leidt transparentie tot het minder tegenspreken van de leider, of juist het minder tegenspreken van de politiek leider in kwestie? Maar op het eerste gezicht lijkt dat onderzoek Buiter gelijk te geven…

Reacties zijn gesloten.