De misdaad en de economie

Het is tijd voor een nieuwe aflevering van it’s the economy, stupid, de rubriek waarin we sociale ontwikkelingen relateren aan de conjunctuur. Vandaag keren we terug bij een eerder onderwerp, de misdaad. Want de daling in de misdaad komt bijna tot stilstand, zo lezen we in de kranten van vandaag. Tijd om de verandering in het aantal aangiften (verticaal) eens te vergelijken met de verandering in het werkloosheidspercentage (horizontaal).

Het geoefende oog ziet hier meteen een vertraagd verband: een jaar of twee nadat de werkloosheid verandert, gaat het aantal aangiften de andere kant op.

Even proberen levert een lag van anderhalf jaar als beste fit (jargon, ik weet het).

Dat de criminaliteit oploopt als de werkloosheid afneemt, dat is natuurlijk een beetje maf. Eerder stelden we dat het verband omgekeerd zou moeten zijn, maar toen gebruikten we gegevens over gevangenen, niet aangiften. Maar de cijfers liegen niet, en als het verband echt bestaat dan kunnen we nu ook een voorspelling doen over de toename van de criminaliteit in 2008. Gegeven de ontwikkeling van het werkloosheidspercentage van anderhalf jaar geleden (-0.9) verwacht ik een stijging van het aantal aangiften met 149. U bent gewaarschuwd.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.