Beste stuurlui

Als ik moe ben, sla ik wel eens een leerboek econometrie op om mij te amuseren met de exuberante modellen die daarin worden gepresenteerd, want economen, ’t is een vlijtig en vernuftig volkje. Altijd het hoogste woord en een intimiderende toon, altijd goochelen met curieuze sommetjes, altijd in de weer met het maken van abstract ogende formules van ongecontroleerde leuterpraatjes. Van een paar hoofdletters een differentiaalvergelijking maken kan bijna iedereen en dan is de grafiek er in een handomdraai. Tot er écht iets gebeurt. Grappige wetenschap: zelfs het voorspellend vermogen van een horoscoop in een doorsnee huis-aan-huisblad is in vergelijking al een stuk accurater.

aldus Michaël Zeeman in een column in de Volkskrant vanochtend.

Ik heb zelden iemand in zulke gloedvolle bewoordingen maar met zo’n schaamteloos gebrek aan voorkennis zoveel vooringenomen onzin zien uitslaan. Maar vermakelijk is het stuk wel.

[dank aan Allard]