Sinds gisteren is ie er weer, de stemwijzer. Eerder lieten we ons al laatdunkend uit over dit instrument, maar de editie van dit jaar maakt het nog veel bonter. Op het al eerder geprezen NRC weblog Verdraaide Feiten verscheen al een reeks berichten waarin wordt geconstateerd dat wat partijen volgens de stemwijzer vinden niet altijd overeenkomt met wat er in hun verkiezingsprogramma staat. En dat is vreemd, want de partijen hebben de antwoorden voor de stemwijzer zelf aangeleverd.
6 gedachten over “Stemwijzer”
Reacties zijn gesloten.
Politiek en betrouwbaar gaan eenvoudig niet samen. Scharrelaars, die gek op hun job zijn en graag met andermans centjes sinterklaas spelen, zijn het. Het wordt tijd dat de burger voor alle belangrijke zaken via referendum zich kan uitspreken, boter bij de vis!
Aha, het referendum. Dat is vraag 21 van de stemwijzer.
Stemwijzer BENADEELT bovendien de nieuwe partijen. (Lees hoe, door hierboven te klikken op de naam eu-Robert.)
Niemand van de Stemwijzer redactie of het IPP was gisteravond beschikbaar om officieel te reageren op deze kritiek. Op e-mails werd evenmin gereageerd.
En er is er nog een: http://www.studentenkieswijzer.nl/
De ongenuanceerde stellingen zijn mij weer een doorn in het oog.
Na 325,000 adviezen is de stemwijzer opnieuw een mooie en zeer betrouwbare opiniepeiler. Een paar economische issues:
Maar gelukkig ook:
Nog interessanter wordt het als je de Kieswijzer met Kieskompas (http://www.kieskompas.nl/) vergelijkt. Meeste stellingen zijn vergelijkbaar, maar zeker een aantal volstrekt verschillend. Bijzonder resultaat bij mij: de top twee partijen voor me bij de een, komen als onderste twee bij de ander er uit. Met zo’n 20vd30 stellingen exact hetzelfde lijkt dit wat erg overdreven…