De geldpers

Gaat de ECB euro’s bijdrukken als onderdeel van het nieuwe plan om de munt te redden? Mathijs Bouman denkt van wel, Frank Kalshoven hield de mogelijkheid dit weekend open. Maar extra euro’s betekent inflatie en de ECB heeft als enige doel om inflatie te voorkomen. Volgens Bouman voorspelt deze passage niet veel goeds:

the Governing Council decided: To conduct interventions in the euro area public and private debt securities markets (Securities Markets Programme) to ensure depth and liquidity in those market segments which are dysfunctional.

Maar direct daaronder staat

In order to sterilise the impact of the above interventions, specific operations will be conducted to re-absorb the liquidity injected through the Securities Markets Programme. This will ensure that the monetary policy stance will not be affected.

Dat betekent dat de ECB welliswaar sommige obligaties gaat opkopen, maar dat doet met de opbrengsten van de verkoop van andere stukken. Vooralsnog wordt er dus geen euro bijgedrukt. Ik denk dat het er voorlopig ook niet van komt; als het probleem op die manier opgelost kon worden zouden al die fiscale steunoperaties niet nodig zijn. Maar wie ben ik? Houdt u de komende dagen deze pagina in de gaten voor de geaggregeerde mening van de wereldkapitaalmarkt. Gebaseerd op de koers van inflatie-geïndexeerde obligaties, die aangeeft wat de verwachtingen van de markt op lange termijn zijn. Wie erg bang is voor uitholling van zijn spaargeld koopt trouwens gewoon zelf wat van die dingen (indirecte kleine stukken hier). En zet meteen even de rente op je hypotheek vast.

Als er dan toch inflatie uitbreekt, geldt het gebruikelijke verhaal: mensen met schulden zijn beter af, mensen met (nominale) assets verliezen. De economie gaat wat minder efficiënt draaien en we hebben uiteindelijk een dikke recessie nodig om weer van de inflatie af te komen.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

5 gedachten aan “De geldpers”

 1. ECB belooft inderdaad te gaan steriliseren. Gaan ze vast ook doen. Maar intussen is de mededeling van de ECB toch: kunt u niet meer lenen op de kapitaalmarkt: wij laten de geldpers draaien. Uiteindelijk wordt de waarde van de euro ook bepaald door de kwaliteit van de bezittingen van de bank. Nu ruilen ze goed spul in voor slecht spul (obligaties PIIGS).

 2. Ik denk dat de waarde van de euro met name wordt bepaald door de hoeveelheid die ervan in omloop is. MV=PT, niet? Sterilisatie betekent dat M door de nieuwe operaties niet verandert.

  Mensen houden geen euro’s aan om ze uiteindelijk in te wisselen voor obligaties.

 3. Ik vraag me af hoe ze dit gaan draaien zodat het lijkt alsof ze niet artikel 101 van het Europese verdrag overtreden:
  “Article 101 of the Treaty forbids the ECB and the NCBs to provide monetary financing for public deficits using overdraft facilities or any other type of credit facility with the ECB or with the central banks of the Member States”.

 4. @Thijs: uiteraard. Maar p wordt ook bepaald door verwachtingen. Als ECB zn onafhankelijkheid en balans zomaar te grabbel gooit, gaat verwachte inflatie mogelijk omhoog. Om inflatie toch laag te houden moet dan de rente omhoog. Durft de ECB dat?

  @Remco: de truc is m.i. dat ze geen nieuwe oblligaties kopen van de staten, maar 2e staatshands obligaties van de banken. Valt onder ‘outright transactions’

 5. Als de ECB de waarheid spreekt en de policy stance niet veranderd is, dan zal bij stijgende inflatie de rente inderdaad omhoog moeten. Dat zie ik ze in deze situatie nog niet doen. En als iedereen dus maar hard genoeg roept dat er inflatie komt, zullen we er inderdaad wel iets van krijgen.

  Gelukkig hadden we al geconcludeerd dat een beetje inflatie helemaal niet zo gek is. Maar als Europa eenmaal van dit drankje geproefd heeft…

  Ondertussen vraag ik mij af waarom het Franse minfin de site met inflatieverwachtingen sinds 4 mei niet meer update?

Reacties zijn gesloten.