Het inflatiespook

Boeh! Morgen verschijnt Het inflatiespook, een boek met een subtitel annex inhoudsopgave: Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen. Uit de bijbehorende website kunnen we twee opzienbarende meningen van auteur Edin Mujagic halen: de inflatie in Nederland gaat naar de dubbele cijfers terwijl de overheid onder één hoedje speelt met het CBS om het officiële inflatiecijfer laag te houden.

Wat betreft de eerste claim: het kan, maar waarschijnlijk is het niet. Dit schreven we eerder over het inflatierisico in Nederland. Er is een zaak te maken voor hogere inflatie in de toekomst waarin de grote schulden van (zuid-) Europese overheden een rol spelen. Die zaak hangt echter op de bereidheid van de ECB om haar kerntaak te negeren en die overheden een helpende hand te bieden. Wie iets weet van de Duitse houding ten opzichte van inflatie begrijpt dat zoiets zeer onwaarschijnlijk is. Volgens mij stappen de Duitsers nog liever uit de Euro dan dat ze de geldpers laten draaien. En in monetaire zin is Nederland altijd een westelijk Bundesland geweest. Beleggers in inflatie-gerelateerde obligaties zien de komende 30 jaar geen dreiging.

Maar dan laat ik mij natuurlijk bedotten door de officiële cijfers, die volgens de auteur vier tot zeven procent te laag zijn. Een idee dat breder leeft: Marco kwam jaren geleden al met het plan voor een gevoelsinflatie. Er blijkt een sinister complot achter te zitten:

Wie zich daarin verdiept komt al snel erachter dat er sprake is van een vooropgezet plan. Zoals gezegd is het begonnen in de VS. Wie op onderzoek uitgaat ontdekt uiteindelijk dat de overheid niets schuwt om de inflatie lager voor te stellen dan die werkelijk is. […] Het duurde niet lang of ook in Europa en Nederland gingen de overheden meedoen. Het betreft hier geen complottheorie.

En hier wordt het verhaal toch wel een beetje hysterisch. Een scenario van hoge inflatie is niet onmogelijk, maar dan gaat het ook echt hard. Het idee dat het publiek ondertussen niets doorheeft omdat het wordt misleid door de lage, officiële cijfers vergt wel erg veel fantasie.

Auteur: Thijs

Econoom. Krantenlezer. Stuurman aan wal.

2 gedachten aan “Het inflatiespook”

  1. Ongekend dat een promovendus dit soort complottheorieen durft te publiceren. If anything, dan wordt inflatie juist overschat doordat de officiele cijfers onvoldoende/geen rekening houden met de kwaliteitsverbetering (een nieuwe auto die je nu koopt is weliswaar duurder dan een nieuwe 10 jaar geleden, maar hij is ook van veel betere kwaliteit; voor computers geldt dit nog veel extremer). De Boskin-commissie (http://en.wikipedia.org/wiki/Boskin_Commission) schat dit effect op ongeveer 1% per jaar.

  2. Dirk heeft helemaal gelijk.

    Het radio-interview waar Thijs naar linkt is verhelderend. Zijn punt is met name dat het mandje wordt aangepast als het consumptiepatroon verandert. Volstrekt legitiem natuurlijk, maar producten die uit het mandje worden gekieperd zouden sterker in prijs stijgen dan andere goederen (ook weer logisch, want daarom kopen we er ook minder van).

    Verder schermt deze meneer er mee dat hij “verbonden is aan de Universiteit van Tilburg”, volgens de website klopt dat, maar dan wel op de afdeling voorlichting. Dat hij zich afficheert als “een van de toonaangevende macro-economen van Nederland” is natuurlijk sowieso een gotspe.

Reacties zijn gesloten.