Van je vrienden

We hadden het er al eerder over: de vriendenloterij. Als jij een prijs wint, doen je vrienden dat ook en dat is dan leuk. Nu kregen deelnemers vorige week een brief thuis met de mededeling dat er op basis van de vele reacties het een en ander aan de loterij gaat veranderen. Het geeft een vrij hilarisch inkijkje in hoe de gemiddelde Nederlander aankijkt tegen geld en vrienden:

  • Gaat het om (geld)prijzen met een waarde hoger dan 10.000 euro dan gaf u aan drie vrienden wel genoeg te vinden [?¦]
  • De prijs die u zelf wint wilde u graag groter dan die voor uw vrienden. Voorbeeld: wint u een miljoen, dan voor uw drie vrienden ieder € 100.000,-

Voor een econoom blijft het lastig te verkroppen, die loterij. Wie immers 1.3 miljoen in zeg de Staatsloterij wint, kan zelf bepalen hoeveel hij daarvan aan welke vrienden geeft. Maar de vriendenloterij legt de facto op dat je van dat bedrag minstens een ton aan drie verschillende vrienden geeft. Die optie heb je bij de Staatsloterij ook, maar daar hoeft het niet. De vriendenloterij beperkt dus je opties en daarom zou je denken dat deelnemers bereid zijn minder te betalen.

Overigens voorspelde ik in het vorige bericht dat deelnemers massaal hun vriendschap op Marktplaats te koop zouden aanbieden. Dat blijkt inderdaad het geval.

4 gedachten aan “Van je vrienden”

  1. Hmmm, dacht de belastingen roet in het eten zouden gooien, maar qua kansspelbelasting en schenkbelasting lijkt het ook niet veel uit te maken. Kansspelbelasting is 29%, schenkbelasting is 30%, maar heeft 2012 euro vrijstelling. Misschien dat een toevallig passerende fiscalist hier een mening over heeft?

  2. Ik ben geen fiscalist, maar misschien betaal je als je je gewonnen prijs aan je vrienden schenkt zowel kansspelbelasting als schenkbelasting?

  3. Dat is een goede. Verklaart wel het ‘nut’ van de vriendenloterij. Het voorkomt een keer belasting betalen.

  4. Mwa, ik vraag me af of de gemiddelde Nederlander zelfs in dat geval wel een voorkeur heeft voor deze constructie boven eentje waarin hij 1,3 mln wint. Al die ‘vrienden’ moeten ook nog eens meedoen aan deze loterij.

Reacties zijn gesloten.